OBRAZEM: Jak to vypadalo, když se rozpadl Sovětský svaz

Arnold Schwarzenegger na návštěvě Ruské federace v roce 1996

Arnold Schwarzenegger na návštěvě Ruské federace v roce 1996 Zdroj: Reuters/Alexander Natruskin

Oslavy vítězství v takzvané "velké vlastenecké válce". Stalin je stále obdivován.
Po pádu Sovětského svazu se začalo demonstrovat. Na snímku aktivistky za práva zvířat
Rybář
Čečensko zničené válkou
5
Fotogalerie

Nástup mladého Michaila Gorbačova do funkce generálního tajemníka KSSS v roce 1985 bývá považován za pomyslný začátek konce Sovětského svazu. S Gorbačovem přišly reformy, které měly zachránit bipolární rozdělení světa, paradoxně však přispěly k jeho konci. V roce 1991 Sovětský svaz definitivně zanikl. Připomeňme si pomocí unikátních snímků náladu v rozpadajícím se omšelém impériu.

Začalo to Gorbačovem, skončilo to pučem a následným rozpadem Sovětského svazu. Díky gorbačovským reformám, které notoricky vešly ve známost jakožto perestrojka a glasnosť, se sovětská společnost postupně začala probouzet z iluze o funkčnosti socialismu. S Gorbačovem přišel pokus o sebereflexi a o reformy v hospodářské oblasti.

„Přestavba a urychlení, tato dvě slova byla v Gorbačově reformátorské strategii rozhodující. Dalším významným slovem byla glasnosť neboli veřejná informovanost, označující odhalování nedostatků bránících perestrojce a urychlení,“ píše ruský historik Andrej Zubov ve druhém díle své rozsáhlé publikace věnované moderním dějinám Sovětského svazu a Ruské federace.

Gorbačov se snažil zaměřit na efektivitu nově budovaných projektů. V Sovětském svazu bylo velmi časté, že některé (například developerské, řečeno dnešní terminologií) projekty zůstaly nedokončené – ať už proto, že se ukázaly být vlastně nesmyslné, nebo by jejich dokončení stálo stát příliš mnoho peněz.

Celý text a fotogalerii najdete na serveru týdeníku Reflex >>>