V Rusku vznikne vědecko-průmyslový vesmírný gigant

V Rusku vzniká sloučením dvou doposud nezávislých společností státní vesmírný gigant. Díky fúzi vesmírné agentury Roskosmos a Spojené raketové a kosmické společnosti (ORKK) se podaří spojit síly v této branži, tvrdí podle agentury DPA ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Nově vzniklý státní vesmírný podnik, nazvaný stejně jako dosavadní agentura Roskomos, povede současný šéf ORKK Igor Komarov, který byl v minulosti ředitelem automobilky AvtoVaz, výrobce Lady. ORKK vznikla předloni spojením podniků ruského kosmického průmyslu.

„Fúze se zdá být rozumná, věda a průmysl se takto propojí,“ citovala agentura Interfax ruského prezidenta Vladimira Putina. Sloučení ORKK a Roskosmosu přichází v době, kdy Rusko zvažuje prodloužení spolupráce na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) i po roce 2020, jak si to přejí Spojené státy. Tento projekt je jednou z mála oblastí, které nepoznamenalo zhoršení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem vyvolané krizí na Ukrajině, píše agentura AFP.

Vadim Lukaševič, nezávislý odborník na tuto problematiku, AFP řekl, že fúze ORKK a dosavadního Roskosmosu je nesmysl. Nový vesmírný gigant podle něho může znamenat pro stát vyšší výdaje, protože ho vláda nebude schopna dostatečně kontrolovat.

Vesmírný program, který byl v minulosti chloubou Sovětského svazu a který prezident Putin považuje za jednu ze svých priorit, v uplynulých letech provázely nepříjemnosti. Opakovaně se zřítila třeba raketa Proton.