V soukromých mailech Clintonové byly i tajné informace, uvedlo ministerstvo

Hilary Clintonová

Hilary Clintonová Zdroj: ctk

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že nejméně 22 e-mailů, které odeslala Hillary Clintonová z nezabezpečeného domácího serveru v době, kdy vedla ministerstvo, obsahovalo tajné informace. Z toho důvody nemohou být tyto e-maily zveřejněny. Mluvčí ministerstva John Kerby nicméně připustil, že v době odeslání nebyly tyto zprávy považovány za tajné.

E-maily byly označeny jako přísně tajné, tedy utajeny nejpřísnějším stupněm, protože by mohly vážně poškodit národní bezpečnost. Není ale jasné, zda Clintonová byla příjemcem či odesilatelem těchto zpráv, uvedla stanice BBC.

Potvrzení o citlivých informacích v korespondenci přišlo těsně před hlasováním voličů v Iowě, kde v pondělí na stranických volebních shromážděních začíná proces výběru příštího prezidenta. Clintonová těsně zápolí o demokratickou nominaci do listopadových voleb se senátorem Berniem Sandersem.

Představitelé štábu Clintonové zareagovali na rozhodnutí ministerstva dotčeně a požadovali zveřejnit celou korespondenci. „Vypadá to jako utajovací amok,“ uvedli v prohlášení.

Ohrožení bezpečnosti

Bývalá první dáma šéfovala americké diplomacii v letech 2009 až 2013 a po celou dobu používala soukromou adresu elektronické pošty. Zákon tehdy používání soukromých adres k vyřizování oficiální komunikace nezakazoval, Clintonová však čelí kritice za možné zneužití svých pravomocí a ohrožení národní bezpečnosti.

Ministerstvo od loňského ledna podle nařízení soudu zveřejňuje postupně tisíce e-mailů z poštovního serveru Clintonové. Dosud tak zveřejnilo asi 30 tisíc zpráv o rozsahu zhruba sedm tisíc stran. V předchozích případech byly citlivé informace odstraněny, ale přísně tajné zprávy nelze podle mluvčího Kirbyho zveřejnit ani částečně.