V Sýrii bojují za peníze chorvatští žoldáci, na obou stranách

Boje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí v Damašku

Boje mezi syrskými bezpečnostními složkami a opozicí v Damašku Zdroj: profimedia.cz

Chorvatští žoldnéři se účastní konfliktu v Sýrii. Je jich tam momentálně kolem stovky a slouží oběma stranám konfliktu. Deníku Slobodna Dalmacija to potvrdil generálmajor Marinko Krešić. "Prázdný žaludek je táhne tam, kde je chleba. Řekl bych, že zřejmě neměli jinou možnost. Odešli, protože museli, ne že by chtěli. Dluhy za ně nikdo nezaplatí, ani učebnice jejich dětem," shrnul sociální důvody žoldnéřství v Sýrii generálmajor.

Krešić také zdůraznil, že jde o velice zkušené bojovníky, kteří prošli nejen balkánskými i jinými konflikty, ale i špičkovým školením. Rozhodli se prý zkušenosti, které doma nevyužijí, zpeněžit v zahraničí. „Naši se zřídkakdy vracejí ranění nebo mrtví, spíš to jsou ti, kdo zabíjejí, než aby byli zabiti,“ uvedl.

Jiný nejmenovaný vojenský expert deníku Slobodna Dalmacija prozradil, že například bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí platil zkušeným Chorvatům 2000 dolarů denně (asi 40 tisíc korun).

Slobodna Dalmacija uvedla, že Chorvaté pomáhají jak syrským povstalcům, tak armádě prezidenta Bašára Asada. „Naši žoldnéři jsou v Sýrii, protože právě tam jsou teď nejvíc potřeba. Bojují na straně povstalců, ti mají bohaté donory. Asad má vlastní armádu.“ Účast na obou stranách Krešić nevyloučil, ale upřesnil rozložení chorvatské „nájemné pomoci“. Řekl, že Chorvati působí jako vojáci, poradci a školitelé.

Deník upozorňuje i na fakt, že je to poprvé, co vojenská šarže Krešićova formátu hovoří o žoldnéřství do médií tak otevřeně.