V Sýrii letos zemřelo přes 55 tisíc lidí, uvádí exilová organizace

Syrský povstalec

Syrský povstalec Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

Více než 55 tisíc lidí zahynulo za letošní rok v bojích v Sýrii. Zhruba 2500 obětí konfliktu jsou děti. S odvoláním na exilovou syrskou organizaci SOHR, která situaci ve válkou zmítané zemi dlouhodobě monitoruje z Londýna, to uvedla agentura AFP. Celkem si syrský konflikt podle posledních odhadů Organizace spojených národů od roku 2011 vyžádal již více než 250 tisíc obětí.

Podle bilance opoziční organizace, která data získává od široké sítě spolupracovníků přímo v Sýrii, letos v zemi v důsledku bojů zahynulo 55 219 lidí. Většinu obětí tvoří údajně bojovníci jednotlivých stran konfliktu, civilních obětí je kolem 13 250. Celková bilance obětí za letošní rok je přitom výrazně nižší než v loňském roce, kdy podle SOHR v syrské válce zahynulo 76 tisíc lidí.

Z více než 40 tisíc obětí z řad ozbrojenců padlo téměř 7800 na straně umírněných povstalců proti režimu prezidenta Bašára Asada a zhruba 16 tisíc na straně radikálů z organizace Islámský stát, fronty An-Nusra a dalších přidružených islamistických skupin. Na straně syrského režimu padlo více než 17 600 ozbrojenců, včetně režimních vojáků a příslušníků spřátelených ozbrojených milic jako například libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Mezi padlými v syrském konfliktu bylo podle SOHR asi 1200 cizinců.

Podle SOHR bilance obětí syrské války přesáhla už celkem 260 tisíc mrtvých, z čehož asi 76 tisíc byli civilisté.

V Sýrii zuří občanská válka od jara 2011. Chaosu v zemi využily k šíření své ideologie islamistické skupiny, včetně organizace Islámský stát (IS) či fronty An-Nusra. Do bojů se v září 2014 ze vzduchu zapojila mezinárodní koalice pod vedením USA. Od letošního září v Sýrii letecké údery „na vlastní pěst“ podniká také Rusko.