V Sýrii musíme znásobit útoky proti teroristům, řekl Lavrov Kerrymu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk

Syrské město Aleppo
Syrské město Aleppo
Syrské město Aleppo
Malý opevněný post nad řekou Eufrat. V popředí jeden z vojáků SDF hladí štěně, zatímco jeho kolega pálí na pozice IS
Pod těžkou palbou. U kulometu se vojáci střídali.
24
Fotogalerie
Proti extremistickým skupinám v Sýrii je potřeba bojovat s větším úsilím, protože používají proti civilistům jedovatý plyn. V telefonickém rozhovoru se svým americkým protějškem Johnem Kerrym to řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Moskva ve čtvrtek Spojené státy za jejich postup v Sýrii ostře kritizovala. Rusové tvrdí, že Spojené státy podporují povstalce, kteří útočí na civilisty plynem, a že americká letadla zabíjejí civilisty po stovkách.

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek prohlásil, že pokud jde o vojenskou spolupráci v Sýrii, tak Rusku nedůvěřuje. Lavrov dnes Kerrymu řekl, že je potřeba zintenzivnit nálety na teroristické skupiny, které se chovají stále odvážněji a používají i chemické zbraně.

Ruské ministerstvo obrany ve středu informovalo o útoku, při němž údajně jedna za povstaleckých skupin zabila v Halabu sedm lidí s pomocí „chemických látek“. Podle ministerstva útok provedla skupina Núraddín Zinkí, jejíž členové shodili kontejnery s chemickou látkou na halabskou čtvrť, kterou má pod kontrolou vláda.

„Sedm lidí zemřelo a 23 osob s dýchacími potížemi a popálenými dýchacími cestami bylo převezeno ho halabských nemocnic,“ uvedl zástupce ruského ministerstva.

Přečtěte si:

O tomto útoku informovala také Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii sleduje z Británie a tvrdí, že má v Sýrii síť informátorů. Podle ní zemřelo šest lidí, zprávy o použité chemikálii ale nezískala.

Naopak v úterý SOHR informovala o 24 případech dušení po shozu barelů ze syrských vojenských vrtulníků na povstalecké město Sarákib, které leží asi 60 kilometrů od Halabu v provincii Idlib. Místní lidé oznámili, že v kontejnerech byl chlor, což ale SOHR nebyla schopna potvrdit.

Prohlédněte si fotoreportáž z Iráku a Sýrie: Uprostřed bojů na Eufratu

Právě u Sarákibu byl v pondělí sestřelen ruský vrtulník s pěti lidmi na palubě. Ruská armáda, která v Sýrii bojuje na straně Damašku od loňska, tak přišla v jediném dni zatím o nejvíce lidí, dohromady pak o 18.

Zprávami o používání chemických látek v Sýrii je znepokojena Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), pod jejímž dohledem byl v roce 2014 zničen syrský chemický arzenál.