V syrské válce zemřelo přes 200 tisíc lidí, ještě víc skončilo ve vězení

Boje o Kobani (11. října 2014)

Boje o Kobani (11. října 2014) Zdroj: CTK

Syrská válka si za skoro čtyři roky svého trvání vyžádala přes 200.000 obětí. Oznámila to dnes Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s tím, že zhruba 70 tisíc mrtvých byli civilisté, zbytek vojáci a opoziční bojovníci. SOHR situaci v Sýrii monitoruje z Londýna od března roku 2011, a to s pomocí svých spolupracovníků v terénu a také lékařů. Zaregistrovala 202 354 mrtvých, avšak předpokládá, že skutečný počet obětí je zřejmě mnohem vyšší.

Mezi civilními oběťmi je přes 10 tisíc dětí. Syrská armáda přišla o 44 tisíc svých vojáků, po jejich boku padlo 29 tisíc milicionářů loajálních vládě. Na straně opozice je přes 37 tisíc mrtvých syrských oponentů Damašku a přes 22 tisíc cizinců, kteří bojovali s radikálními skupinami.

Organizace SOHR zaregistrovala i ztráty v libanonském Hizballáhu, který je spojencem Damašku. Tato šíitská organizace přišla o 320 členů. Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán řekl, že bilanci mrtvých je třeba doplnit informací o tom, že na 300 tisíc lidí skončilo ve věznicích a 20 tisíc se pohřešuje.

Zpráva o obětech byla publikována po zveřejnění informace o pozastavení potravinové pomoci pro 1,7 milionu Syřanů, kteří před boji uprchli do okolních zemí. Světový program pro výživu (WFP) oznámil, že mu chybí 64 milionů dolarů (1,4 miliardy korun) na to, aby mohl Syřanům pomáhat do konce roku. Do zahraničí uprchlo 3,2 milionu Syřanů, kolem sedmi milionů je jich na útěku ve své vlasti.