V Tatrách zemřeli čtyři lidé, český turista se zranil

Kriváň ve Vysokých Tatrách

Kriváň ve Vysokých Tatrách Zdroj: Achernar via Wikimedia COmmons (CC BY-SA 3.0)

Ve Vysokých Tatrách na Slovensku přišli dnes o život čtyři lidé - tři horolezci a jeden turista. Všichni jsou Slováci. Informovala o tom slovenská Horská záchranná služba. Kromě toho se také zranil český turista, který je nyní v nemocnici. V Tatrách, ale na druhé straně hranice, zemřela i polská turistka.

V případě smrtelných neštěstí zasahovali slovenští záchranáři na třech místech: v Malé Studené dolině pod Prostredným hrotem a v oblastech Rovienky a Parichvost. V prvních dvou případech přišli o život tři horolezci, ve třetím šlo o turistu.

Záchranáři rovněž pomáhali několika zraněným osobám. Je mezi nimi i 26letý český turista, který spadl v oblasti Baranie rohy a utrpěl vícero zranění. Po ošetření na místě byl přepraven do nemocnice v Popradu.

Nejde o první oběti letošní zimy ve Vysokých Tatrách. Počátkem prosince zahynul polský horolezec v první lavině této zimy ve slovenských velehorách.

Polští záchranáři na druhé straně Tater se dnes pokoušeli udržet při životě turistku, která spadla během horské túry. Těhotná žena zemřela vzápětí poté, co ji vrtulník přepravil do nemocnice, uvedl server Onet.pl a připomněl, že již v úterý si pád z horské stezky vyžádal život jiné turistky. Dva lidé zahynuli na polské straně Tater minulý týden.

Zásahy horských záchranářů na Slovensku jsou zpoplatněny. Vícero pojišťoven ale nabízí pojištění, které kryje náklady na záchrannou akci.