V USA začalo "superúterý": prezidentské primárky v šesti státech

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: ctk/ap

V americkém státě New Jersey se dnes otevřely volební místnosti, v nichž demokratičtí a republikánští voliči rozhodnou o rozdělení delegátských mandátů pro červencové nominační sjezdy vybírající kandidáty pro listopadové prezidentské volby.

Spolu s důležitým státem na východě USA se dnes bude hlasovat ještě v dalších pěti státech, z nichž za nejvýznamnější je považována Kalifornie. Zatímco Donald Trump má republikánskou nominaci prakticky jistou, Hillary Clintonová z tábora demokratů by v dnešním hlasování měla potvrdit své nominační ambice.

Podle agentury AP a televize NBC dokonce Clintonová už na nominační jistotu 2383 delegátských hlasů dosáhla. Za rychlými změnami volební matematiky stojí takzvaní superdelegáti, tedy významní funkcionáři a politici Demokratické strany, kteří se mohou rozhodovat bez ohledu na výsledky primárek. Po jasném nedělním vítězství Clintonové v Portoriku kandidaturu někdejší americké první dámy podle AP veřejně podpořil poměrně velký počet nových superdelegátů, což političce přineslo potřebné hlasy.

Sanders počká až na hlasování delegátů

Její soupeř Bernie Sanders se ale v pondělí dal slyšet, že s počítáním hlasů by bylo moudřejší vyčkat, až delegáti červencového filadelfského celostátního sjezdu skutečně zvednou ruce. Stejně rychle jako se superdelegáti nyní rozhodují pro Clintonovou, mohou podle Sanderse svůj postoj nakonec změnit a hlasovat naopak pro něj. Tím spíše, že podle některých průzkumů by v souboji s Trumpem o Bílý dům byl Sanders úspěšnější.

„Naše práce až do nominačního sjezdu spočívá v tom, abychom přesvědčili superdelegáty, že Bernie je zdaleka nejsilnějším kandidátem proti Donaldu Trumpovi,“ prohlásil dnes Sandersův mluvčí Michael Briggs.

Pro Clintonovou by vítězství v dnešních volbách mělo velký význam, soudí analytici. Mohla by do boje s Trumpem vstoupit sebevědoměji a mohla by se jako kandidátka hlavně opřít o otevřenou podporu Baracka Obamy. Prezident dosud čekal na výsledek jejího souboje se Sandersem. Ten se po dnešních volbách hodlá vrátit do domovského Vermontu a o svých dalších krocích se nezmiňuje.