V Zambii obvinili tři Čechy ze špionáže. Prý slídili kolem kasáren

Letiště Lusaka

Letiště Lusaka

V zambijském hlavním městě Lusace byli zadrženi tři čeští občané, kteří podle místního tisku čelí obvinění ze špionáže na základě toho, že si údajně pořídili náčrtky vstupu do kasáren a na vojenskou základnu. Soud je v pátek propustil na kauci a trojice nyní pobývá v domě českého konzula.

List Zambia Daily Mail napsal, že Češi stanuli v pátek před soudem v Lusace, kde jsou obviněni ze špionáže, protože u nich byly nalezeny tři náčrtky vstupu do dvou vojenských kasáren a na leteckou základnu. Kasárna a vojenské základny jsou podle deníku věci, které by mohly přímo nebo nepřímo využít cizí mocnosti.

Soudkyně jim určila kauci deset milionů kwacha (36 tisíc korun), po jejichž zaplacení byli puštěni na svobodu. Museli ale odevzdat úřadům svoje pasy, aby nemohli opustit zemi. Museli také najít dva zambijské ručitele, jednou týdně se musí hlásit na policejní stanici v Lusace a musí být známo jejich současné místo pobytu v Zambii. Případ bude podle listu řešit Nejvyšší soud.

Do vězení se podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Víta Koláře dostali poté, co fotografovali na letišti a následně u nich byly nalezeny například mapky stažené z webového prohlížeče Google Maps. Kauza se podle české diplomacie od začátku jeví jako manipulativní. Mužům přitom hrozí vysoké tresty.

„Zambie nemá vládu a je tam boj mezi tajnými službami. V takových situacích se vždy hodí, když objevím nějakého vnějšího nepřítele. Na to ti kluci doplácejí. Snažíme se je z toho dostat, před dvěma dny to vypadalo nadějně, teď se tam ta služba zašprajcovala. Velvyslanec i konzul se snaží těm lidem pomoct, eventuelně budeme muset přistoupit i k dalším krokům,“ řekl dnes ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Příbuzný obviněného: trojice do Zambie přijela jako běžní turisté

Příbuzný jednoho z trojice obviněných řekl, že Češi přijeli do Zambie na týden jako turisti z JAR, kde jsou na služební cestě. Podle něho si jako běžní turisté fotografovali různé objekty ve městě. Zadrženi byli při fotografování letadla na letišti a místní úřady pak ve fotoaparátu objevily další snímky, které by podle nich mohly sloužit pro špionážní cíle.

Černínský palác případ pozorně sleduje a na místo podle Koláře vyjel i velvyslanec v Zimbabwe Luděk Zahradníček. Česko nemá ambasádu přímo v Zambii a příslušným kontaktním úřadem je právě velvyslanectví v Zimbabwe.

Další vývoj očekává české ministerstvo příští týden. Trojice se nyní vzpamatovává z pobytu za mřížemi, kde vězni nedostávají jídlo ani pití. Mužům, kteří byli zadrženi koncem uplynulého týdne, potraviny i nápoje nosil český konzul. Složil za ně i kauci 2000 dolarů.