V4 podporuje bezvízový styk pro Ukrajinu. Orbán: Kyjev patří do EU

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/ap

Země visegrádské čtyřky podpoří Ukrajinu v jejím sbližování s Evropskou unií. Po jednání se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Hrojsmanem to řekli předsedové vlád Česka, Maďarska, Polska a Slovenska. V4 také jednohlasně podporuje co nejrychlejší zavedení bezvízového styku s EU pro ukrajinské občany.

„Očekáváme rychlou ratifikaci asociační smlouvy. Naše země může dále sblížit bezvízový styk, který může urychlit integraci Ukrajiny do evropských struktur,“ řekl na tiskové konferenci po skončení jednání Hrojsman.

„Ukrajina jako středoevropská země patří do Evropské unie,“ prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán. EU se podle něj nyní příliš soustředí na vlastní problémy a v osmadvacítce tak nyní kromě zemí V4 chybí hlasy, které by podporovaly další sbližování Ukrajiny s unií.

Český premiér Bohuslav Sobotka je v otázce členství Ukrajiny v EU opatrnější. Kyjev ještě čeká „dlouhá cesta k implementaci potřebných reforem“, řekl s tím, že V4 může Ukrajině nabídnout své zkušenosti s transformačním procesem, který předcházel vstupu do EU.

Visegrádská skupina chce Ukrajině pomoci například prostřednictvím společných přeshraničních rozvojových projektů, uvedla polská premiérka Beata Szydlová. Hlavním bodem zájmu V4 je podle ní Zakarpatská oblast na západě Ukrajiny, která sousedí s Polskem, Slovenskem i Maďarskem. „Spojuje nás hlavně energetická politika a energetická bezpečnost,“ dodala.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica Evropská unie nesmí dopustit vznik takových energetických projektů, které by ohrozily existenci stávajících a plynovodů z Ruska do Evropy. „Tranzit plynu přes Ukrajinu a Slovensko zůstane zachován,“ řekl ve zjevné narážce na plánovaný plynovod Nord Stream II, který by měl vést z Ruska do Německa na dně Baltského moře.

Předsedové vlád V4 jednali na okraj Ekonomického fóra v polské Krynici. Několikadenní konference se účastní na tři tisíce hostů z přibližně šedesáti zemí.