Válka sankcí: Moskva vyhlásila odvetné kroky proti činitelům USA a Kanady

Moskva, Rusko,

Moskva, Rusko, Zdroj: Josef Stuefer, Flickr, CC BY 2.0

Rusko uvalilo sankce na nejmenované představitele Spojených států a Kanady jako odvetu za opatření, které tyto země uplatňují vůči Moskvě. Konkrétní jména ministerstvo veřejně uvádět nehodlá. Podle agentury Reuters budou mít vybraní jedinci zákaz vstupu na ruské území.

Kvůli anexi Krymu a neochotě přispět ke zmírnění napětí na Ukrajině sáhly USA a Kanada již ke dvěma vlnám sankcí, které postihly přes dvě desítky předních ruských činitelů a některé významné společnosti. Obě země Rusům zmrazily majetek a vybraným osobám zakázaly poskytovat víza.

Moskva nyní odpovídá na sankce již podruhé a o nespecifikovaný počet osob rozšiřuje dosavadní seznam devíti Američanů a 13 Kanaďanů, kteří mají zákaz vstupu na ruské území.

K sankcí obecně nesaháme, ale nepřátelský postup nás nutí k odpovědi. Nejnovější sankce Washingtonu a Ottawy nejsou výjimkou, uvedl v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Alexander Lukaševič.

„“

Konkrétní jména podle něj nebude úřad zveřejňovat, adresáti sankcí se o nich však prý včas dozvědí.

Na dosavadním seznamu představitelů USA a Kanady, kteří mají zákaz vstupu do Ruska, jsou například předsedové dolních komor obou parlamentů John Boehner a Andrew Scheer a další významní politici či poradci prezidenta Baracka Obamy.