Válka v Afghánistánu má už sto tisíc obětí

Vojáci NATO v Afghánistánu

Vojáci NATO v Afghánistánu Zdroj: CC BY 2.0: isafmedia via Flickr

Už téměř 100 tisíc mrtvých a stejný počet zraněných si vyžádala válka v Afghánistánu od roku 2001, kdy bylo s pomocí mezinárodních jednotek vedených Spojenými státy svrženo islamistické hnutí Taliban. Informovala o tom agentura AP, která se odvolává na zprávu americké Brownovy univerzity.

Watsonův ústav pro mezinárodní studia při Brownově univerzitě v americkém městě Providence ve zprávě vyčísluje množství obětí, zraněných a uprchlíků v důsledku válek s islamistickými povstalci v Afghánistánu a Pákistánu od roku 2001 do loňska, kdy zahraniční bojové oddíly Afghánistán opustily.

„Civilní a vojenské ztráty dosáhly v obou zemích dohromady téměř 149 tisíc, dalších 162 tisíc lidí bylo vážně zraněno,“ konstatovala autorka studie Neta Crawfordová. Současně upozornila na rostoucí počet mrtvých a zraněných v Afghánistánu v posledních letech, což svědčí o tom, že válka povstalců Talibanu s vládními vojsky zdaleka nekončí. „Situace se naopak zhoršuje,“ varovala.

Nejisté počty obětí

Do celkové bilance jsou zahrnuti civilisté, bojovníci Talibanu a další povstalci, zahraniční a afghánští vojáci i humanitární pracovníci a novináři.

Zatímco vojenské ztráty jsou přesně zaznamenávány, počet usmrcených civilistů je složité zjistit, podotkla Crawfordová. Její zpráva vychází ze statistiky nevojenské asistenční mise OSN v Afghánistánu (UNAMA) a z dalších zdrojů.

Situace se zhoršila

Většina z 26 270 zabitých civilistů zahynula po roce 2007, nejhorší bylo období let 2009 až 2014 s více než 17 700 civilními oběťmi. Většinu z nich připravili o život povstalci, uvedla Crawfordová.

Podle Organizace spojených národů (OSN) se počet civilních obětí v prvních čtyřech měsících letošního roku zvýšil o 16 procent - zabito bylo 974 lidí a 1963 utrpělo zranění.