Varufakis radí labouristům. Ti si cení jeho zkušeností z jednání s Trojkou

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis je po loňském odchodu z Tsiprasovy vlády politicky stále velmi aktivní. Nyní do jeho agendy spadá kromě vedení hnutí DiEM25 také neformální poradní funkce v britské Labour Party. Její šéf Jeremy Corbyn si od Varufakise slibuje, že pomůže straně fomulovat ekonomickou politiku zaměřenou proti škrtům ve veřejných výdajích.

V rozhovoru s lokálním novinami Islington Tribune Corbyn uvedl, že Varufakis má straně v určité míře radit. List The Guardian posléze upřesnil, že Varufakis se zúčastní seminářů, které pořádá stínový ministr financí John McDonnell. Straně mají pomoci k formulaci ekonomické politiky.

„Varufakis je zajímavý díky absolvování všech vyjednávání s Evropskou centrální bankou, Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou komisí. S Řeckem bylo zacházeno otřesným způsobem,“ uvedl Corbyn. „Uvědomuji si, že my na rozdíl od Řecka nejsme členy eurozóny, chceme však nabourat představu, že k prosperitě se lze proškrtat. Prosperity lze ve skutečnosti dosáhnout díky hospodářskému růstu.“

Varufakis nicméně nezastává žádnou formální funkci, ani není členem rady ekonomických poradců strany. Aktivní by měl být zejména v hnutí Demokracie v Evropě - hnutí 2025 (DiEM25), které nedávno založil a jehož cílem je do deseti let zásadně reformovat Evropskou unii.

„Dnes společná byrokracie a společná měna rozdělují evropské národy, které se začaly sjednocovat navzdory svým rozdílným jazykům a kulturám,“ uvedl Varufakis v manifestu. „Hrdé národy jsou obraceny proti sobě. Nacionalismus, extremismus a rasismus se znovu probudily,“ dodal s tím, že EU hrozí rozpad.

Janis Varufakis: Neudržitelný dluh mění věřitele v leviatana