Ve Frankfurtu protestovalo 20 tisíc lidí proti vládním škrtům

Do ulic Frankfurtu vyšlo 20 tisíc lidí. V pozadí sídlo Evropské centrální banky

Do ulic Frankfurtu vyšlo 20 tisíc lidí. V pozadí sídlo Evropské centrální banky Zdroj: ctk/ap

Zhruba 20 tisíc lidí dnes protestuje ve Frankfurtu nad Mohanem proti evropským úsporným opatřením a proti moci bank. Na demonstraci svolanou hnutím Okupujte Frankfurt dohlíží zhruba 5000 policistů, zatím ale nejsou hlášeny žádné násilnosti.

Demonstranti se shromáždili poblíž frankfurtského hlavního nádraží a podle policejního mluvčího do německé finanční metropole stále proudí další protestující. Organizátoři demonstrace původně ohlásili úřadům, že očekávají účast 10 tisíc až 40 tisíc lidí. Hnutí Okupujte Frankfurt, které protest svolalo, sdružuje organizace z levé části politického spektra. Spojuje je především odpor vůči politice rozpočtových škrtů, kterou se země eurozóny snaží zmenšit své zadlužení. Kritizují také údajně příliš velký vliv bank a rovněž záchranné balíčky, které státy některým oslabeným bankám poskytly.

Dnešní demonstrace je jediným povoleným protestem ve Frankfurtu. Příznivci hnutí Okupujte Frankfurt ale ve městě, které je sídlem evropské centrální banky, demonstrují od středy. V pátek došlo i na střety policií, která při neohlášeném pochodu demonstrantů městem zhruba 400 protestujících zadržela.

Na demonstraci svolanou hnutím Okupujte Frankfurt dohlíží zhruba 5000 policistůNa demonstraci svolanou hnutím Okupujte Frankfurt dohlíží zhruba 5000 policistů|ctk/apNa demonstraci svolanou hnutím Okupujte Frankfurt dohlíží zhruba 5000 policistů.

Protest dnes zatím neprovázejí žádné konflikty. Německá policie ale varovala, že by se mezi demonstranty mohli vmísit radikálové, kteří se pokusí rozpoutat násilnosti. Obavy před chaosem v ulicích panují mezi obyvateli Frankfurtu zejména kvůli incidentu z konce března, kdy demonstranti proti kapitalismu vytloukali ve městě výlohy obchodů a hotelů a útočili na policisty.

Už včera policie rozehnala neohlášený protest a asi 400 lidí zatklaUž včera policie rozehnala neohlášený protest a asi 400 lidí zatkla|ctk/apUž včera policie rozehnala neohlášený protest a asi 400 lidí zatkla.