Přestaňte šetřit, tlačí Obama na Evropu

Barack Obama (vpravo) si s Francoisem Hollandem rozumí přinejmenším v ekonomických otázkách

Barack Obama (vpravo) si s Francoisem Hollandem rozumí přinejmenším v ekonomických otázkách Zdroj: profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama našel na víkendovém summitu skupiny zemí G8 společnou řeč se svým francouzským protějškem Francoisem Hollandem. Vyzval Evropskou unii, aby se na místo úspor zaměřila na podporu ekonomického růstu.

Obama se obává, že rozšíření dluhové nákazy po eurozóně ohrožující budoucnost evropské měnové unie by mohlo poškodit křehkou americkou ekonomiku a jeho šance na obhájení prezidentského postu v listopadových volbách. „Krize eurozóny je mimořádně významným problémem nejen pro Evropu, ale i pro světové hospodářství,“ prohlásil včera Obama po jednání s Hollandem. Dodal, že dnes budou státníci G8 debatovat i o tom, jak podpořit světovou ekonomiku.

Podpora růstu je v souladu s volebním programem čerstvě inaugurovaného francouzského prezidenta. Obamův apel míří na německou kancléřku Angelu Merkelovou, která je spolu s bývalou francouzskou hlavou státu Nicolasem Sarkozym hlavním tvůrcem unijní politiky přísných úsporných opatření.

Nyní se ale Merkelová ocitá se svým úsporným programem sama. „Německo je u úplné izolaci,“ řekl agentuře Reuters bývalý představitel Mezinárodního měnového fondu Domenico Lombardi.

Obama s Hollandem se sice shodnou v ekonomických otázkách, spory ale lze očekávat v otázce Afghánistánu. Hollande před volbami slíbil, že francouzské jednotky ze země odejdou do konce tohoto roku, a nyní tento svůj slib potvrdil. USA doufají, že se jim podaří Francouze přesvědčit, aby se drželi harmonogramu NATO. Ten před pokládá, že vojáci zemí Severoatlantické aliance Afghánistán opustí v roce 2014.