Ve Španělsku havarovala stíhačka NATO, nejméně deset lidí zemřelo

Stíhačka F-16 (ilustrační foto)

Stíhačka F-16 (ilustrační foto) Zdroj: U.S. Air Force

Nejméně deset mrtvých a 13 zraněných si při manévrech Severoatlantické aliance (NATO) vyžádala havárie řeckého stíhacího letounu F-16 na letecké základně ve Španělsku. Ze zraněných je jich sedm v kritickém stavu.

Neštěstí se stalo na základně Los Llanos v Albacete na jihovýchodě Španělska, kde stroj při startu ztratil rychlost a narazil do dalších stojících letadel na letištní ploše. Na místě zasahují protipožární a záchranářské týmy, které se snaží rozsáhlý požár uhasit a postižené z místa evakuovat.

Web španělského deníku El País uvedl, že mezi mrtvými jsou vojáci různých zemí NATO, podle nejmenovaného ministerského činitele většinou nejde o španělské občany. Na místě se cvičení NATO zúčastnili vojáci osmi spojeneckých zemí: Belgie, Dánska, Francie, Německa, Británie, Itálie, Španělska a Spojených států.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyjádřil nad neštěstím zármutek. „Jde o tragédii, která se dotýká celé rodiny NATO. Vyjadřuji upřímnou soustrast blízkým a zemím těch, kteří přišli o život, a přeji brzké uzdravení zraněným,“ reagoval v prohlášení šéf aliance.

Letadlo se účastnilo cvičení v rámci programu taktického vedení, jehož cílem je zlepšit mezinárodní spolupráci při leteckých operací, upozornila aliance.

Místo havárie stíhačky F-16 ve ŠpanělskuMísto havárie stíhačky F-16 ve Španělsku | ctk