Ve světě loni bylo rekordních téměř 60 milionů uprchlíků

Uprchlíci u pobřeží Sicílie

Uprchlíci u pobřeží Sicílie Zdroj: ctk

Počet uprchlíků ve světě loni vzrostl na rekordních 59,5 milionu. Nejvíce běženců, kteří opustili domov kvůli konfliktům, již nepochází z Afghánistánu, ale ze Sýrie, oznámil dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Vzhledem ke krizi v Sýrii, Iráku, Jemenu, Burundi i jinde ve světě neočekává vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres, že se situace letos zlepší.

„Objevilo se mnoho nových případů krize,“ citovala Guterrese agentura AP. „Krize v Iráku a Sýrii se rozrostla do obrovských rozměrů… a zároveň staré krize se nevyřešily,“ dodal.

Nová zpráva UNHCR byla zveřejněna v době, kdy se EU snaží vyřešit mohutný příliv uprchlíků, kteří utíkají přes Středozemní moře do Evropy zejména před boji v Libyi a v Sýrii.

Podle zprávy bylo ke konci loňského roku ve světě 59,5 milionu uprchlíků, z toho 38,2 milionu takzvaných vnitřních uprchlíků, tedy těch, kteří museli opustit své domovy, ale zůstali ve své vlastní zemi. Více než 50 procent uprchlíků jsou děti. V roce 2013 bylo přitom běženců celkem 51,2 milionu.

Smutným lídrem je Sýrie

Nejvíce běženců, a to 11,6 milionu, loni pocházelo ze Sýrie, kde zuří již více než čtyři roky občanská válka. Z toho téměř 3,9 milionu Syřanů žije ve 107 zemích světa, zbytek jsou takzvaní vnitřní uprchlíci. Druhý nejvyšší počet uprchlíků, 2,6 milionu, pocházel z Afghánistánu. Na třetím místě je Somálsko s 1,1 milionu migrantů.

Zemí, kde byl naopak nejvyšší počet běženců z jiných států, je Turecko s 1,59 miliony. Na druhé příčce pomyslného žebříčku je Pákistán s 1,51 milionu běženců.

Již od roku 2011 je hlavním důvodem nárůstu počtu uprchlíků ve světě válka v Sýrii. Každý den loňského roku se průměrně stalo 42 500 lidí buď uprchlíky, nebo žadateli o azyl, anebo vnitřními uprchlíky, uvedl ve své zprávě UNHCR.

„Je děsivé, že na jedné straně tady máme čím dál tím větší beztrestnost pro ty, kteří stojí za vypuknutím konfliktů, a na druhé straně je pak zdánlivá naprostá neschopnost mezinárodního společenství pracovat společně na tom, aby války skončily a byl dodržován mír,“ uvedl Guterres.

V posledních pěti letech propuklo nebo bylo opět zažehnuto nejméně 15 konfliktů: osm v Africe (Pobřeží slonoviny, Středoafrická republika, Libye, Mali, severovýchodní Nigérie, Kongo, Jižní Súdán a letos Burundi), tři na Blízkém východě (Sýrie, Irák a Jemen), jeden v Evropě (Ukrajina) a tři v Asii (Kyrgyzstán, několik oblastí v Barmě a Pákistán).