Noblesní dáma z Čech. Zemřela exministryně Spojených států Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová Zdroj: profimedia.cz

Madeleine Albrightová
2
Fotogalerie

Rakovině ve věku 84 let podlehla bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová. Informoval o tom web The Sun. Skon političky narozené na pražském Smíchově potvrdila i její rodina.

„Se zlomeným srdcem oznamujeme, že zemřela doktorka Madeleine K. Albrightová, 64. ministryně zahraničí USA a první žena, která tuto pozici zastávala,“ stojí v prohlášení rodiny Albrightové.

Politička se narodila v Praze v roce 1937 a do Spojených států přišla jako uprchlice v roce 1948, byla ministryní zahraničí v letech 1997 až 2001 v administrativě demokratického prezidenta Clintona. Předtím působila jako velvyslankyně USA při OSN. Nadšená americká i česká patriotka, kterou pojilo přátelství s Václavem Havlem, se také zasadila o vstup Česka, Polska a Maďarska do NATO. V roce 2012 jí prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody, což je ve Spojených státech nejvyšší civilní vyznamenání.

Čeští politici na Albrightovou vzpomínají jako na noblesní dámu, připomínají její podíl na přijetí ČR do NATO. Je to ohromná ztráta, uvedl na Twitteru europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

„Nikdo v USA pro nás neudělal tolik, co ona. Mysleme na to právě v této době, kdy nás NATO chrání před arogantní rozpínavostí Ruska,“ napsal Vondra.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že ji úmrtí Albrightové velmi zasáhlo. „Má obrovskou zásluhu na tom, že je ČR pevnou součástí NATO, vždy se snažila, aby svět byl bezpečnějším místem,“ napsala.

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) připomněl, že se Albrightová velmi zasadila o přistoupení Česka, Polska a Maďarska do NATO. „Zemřela žena, které Česká republika výrazně vděčí za brzký vstup do NATO. Dnes si tohoto jejího činu vážíme více než kdykoli dříve. Čest její památce,“ napsal na Twitteru.

„Odešla noblesní dáma a náš člověk ve Washingtonu,“ uvedl na stejné sociální síti poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). Připomněl, že její židovská rodina měla kořeny v Letohradě na Orlickoústecku, tedy v kraji, ze kterého Výborný pochází. Na židovské kořeny Albrightové na Twitteru vzpomněl i Památník Terezín.

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Albrightová má mimořádné zásluhy o Českou republiku i to, že je Česko ve větším bezpečí díky členství v Severoatlantické alianci. Zaslouží si velký obdiv a skláníme se před její památkou, doplnil Fiala.

Na setkání s Albrightovou, jejíž otec Josef Korbel byl rodákem z Letohradu, vzpomněl i pardubický hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). „Při našem setkání ve Washingtonu, nebo pak v rodném Letohradě, jsem viděl člověka s přirozenou autoritou, přitom skromného a slušného. Možná nám bude nyní chybět její nadhled i diplomatické zkušenosti,“ řekl Netolický.

Albrightovou označil za významnou osobnost mezinárodní politiky a patrně nejvýznamnější Čechoameričanku současnosti. Bývalá ministryně zahraničí USA navštívila rodiště svého otce v červnu 2015.