Někteří ruští programátoři podporují Putina. Boje se vedou přímo v programových kódech

Analýza deníku E15 ukázala, že na GitHubu, který je celosvětovým standardem ve sdílení zdrojových kódů, figuruje více než sto tisíc programátorů z Ruska a Běloruska.

Analýza deníku E15 ukázala, že na GitHubu, který je celosvětovým standardem ve sdílení zdrojových kódů, figuruje více než sto tisíc programátorů z Ruska a Běloruska. Zdroj: reuters

GitHub
2
Fotogalerie

„Fuck off fašistickému ukrajinskému státu, který vede narcistický muž převlékající se za ženskou. Rusko, pokračuj.“ Tak zní jedna z řady zpráv podporujících ruskou invazi na Ukrajinu umístěná na populární programátorské stránce GitHub. Na ni se vkládají aplikace s open source, tedy otevřeným zdrojovým kódem, používané po celém světě. Řadu z nich spravují ruští odborníci, z nichž mnozí veřejně projevují podporu režimu Vladimira Putina.

Open source je software, který si kdokoli může zdarma stáhnout. I díky tomu je velmi populární. Open source lze najít ve většině IT systémů, mezi známé značky patří Linux nebo Android. Ruské kořeny má například open source webový server Nginx, který pohání zhruba čtyřicet procent webových stránek na světě a je jedničkou trhu.

Deník E15 společně se dvěma programátory pomocí počítačového skriptu analyzoval, co se na GitHubu v souvislosti s Ukrajinou a Ruskem děje. Například ve vláknech u vysoce používaného programovacího jazyka React lze objevit řadu vzkazů na podporu Putina.

Někteří programátoři naopak začali u zdrojových kódů ruských vývojářů vytvářet příspěvky na podporu Ukrajiny. Rusové na to mnohdy reagují podobnými vzkazy, jako je ten z úvodu. Analýza deníku E15 ukázala, že na GitHubu, který je celosvětovým standardem ve sdílení zdrojových kódů, figuruje více než sto tisíc programátorů z Ruska a Běloruska.

„Byť jde o paušalizaci, zjištění mě přesvědčila v tom, abych si při aktualizaci aplikací zkontroloval, ze které země jsou přispívající vývojáři,“ řekl deníku E15 jeden ze dvou zmiňovaných programátorů, který nechce být jmenován. Poukazuje na to, že v open source může být vložený škodlivý kód.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!