Lék na koronavirus máme na dosah, tvrdí čínští vědci. Finanční trhy začaly zpevňovat

Koronavirus

Koronavirus Zdroj: Reuters

Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
Koronavirus
18
Fotogalerie

Finanční trhy po celém světě zpevňují, k růstu jim pomohla zpráva, že lékaři mají na dosah účinnou vakcínu na koronavirus. Vzhůru se vydaly akcie v Asii i v Evropě, zdražuje také ropa. Náladu na trhu ale podpořily i dobré výsledky hospodaření některých velkých firem, například německého výrobce čipů Infineon Technologies.

Panevropský index STOXX 600 před polednem přidával 1,1 procenta na 422,90 bodu. Zpevňuje už třetím dnem v řadě. Zotavuje se tak z mimořádně silného propadu, za kterým byly v minulém týdnu právě obavy z šíření nového typu koronaviru a jeho dopadů na ekonomiku.

Čínská televize uvedla, že tým výzkumníků na univerzitě v Če-ťiangu našel účinný přípravek na léčbu nakažených novým typem koronaviru. Podobně experti v Británii televizi Sky News řekli, že učinili zásadní průlom ve vývoji vakcíny. Několik obchodníků agentuře Reuters sdělilo, že za růstem cen akcií a dalších aktiv jsou právě tyto zprávy.

„Pokud je to skutečně průlom, budeme to považovat za dobrou zprávu vzhledem k tomu, že stále více firem hovoří o negativních dopadech na podnikání i na dodavatelské řetězce,“ řekl investiční ředitel makléřské společnosti AJ Bell Russ Mould. „Trhy už se začaly obávat dopadů (viru) na hospodaření firem i na růst globální ekonomiky,“ dodal.

Hlavní index čínských akcií CSI300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes vzrostl o 1,13 procenta na 3828,53 bodu. Index Hang Seng burzy v Hongkongu zpevnil o 0,42 procenta na 26.786,74 bodu, index tokijské burzy Nikkei 225 si připsal 1,02 procenta a den uzavřel na hodnotě 23.319,56 bodu.

Růst se později přelil i do Evropy, například index ruských akcií RTS, který je denominován v dolarech, vykazoval růst o více než dvě procenta. V růstu pokračují i ceny ropy, severomořský Brent měl k dobru 2,7 procenta a pohyboval se kolem 55,40 dolarů za barel. Stále ale zůstávají v blízkosti ročního minima.

Nový typ koronaviru se šíří z Číny, kde už zabil skoro 500 lidí a téměř 25 tisíc jich nakazil. Minimálně 170 nakažených je i v dalších zemích, včetně evropských. V České republice se nákaza novým koronavirem prozatím neprokázala.