Venezuela hledá dno. Tamní hyperinflace výrazně nabrala na tempu

Lidé ve Venezuele čekají dlouhé fronty, potravin je nedostatek

Lidé ve Venezuele čekají dlouhé fronty, potravin je nedostatek Zdroj: Reuters

Lidé ve Venezuele čekají dlouhé fronty, potravin je nedostatek
Lidé ve Venezuele čekají dlouhé fronty, potravin je nedostatek
Venezuelský prezident Nicolas Maduro
Protesty ve Venezuele (srpen 2017)
Protesty ve Venezuele (srpen 2017)
16
Fotogalerie

Venezuelská krize se dál prohlubuje. Venezuelský bolívar během několika týdnů ztratil přes polovinu své už tak závratně padající hodnoty.

Situace v hyperinflací sužované zemi se přiostřila začátkem tohoto týdne, kdy zemi vypršela 30denní odkladná lhůta pro zaplacení svých dluhů. Hodnota venezuelské měny tak šla strmě dolů. Tento týden by Venezuelané za 84 tisíc bolívarů pořídili jeden americký dolar. Přitom na začátku měsíce by jim na to stačilo 41 tisíc bolívarů a na začátku letošního roku pouze 3,1 tisíc bolívarů, uvedla stanice CNN.

Celkově cenová hladina tak oproti loňskému roku vzrostla o 4115 procent. „Ekonomika se skutečně dostala do smrtící spirály,“ popisuje profesor aplikované ekonomie Steve Hanke z Johns Hopkins University.

Venezuelané již teď bezradně čekají několik hodin před bankomaty a obchody, aby si mohli nakoupit základní potraviny. Často ale neúspěšně, jelikož jsou regály ve většině případů prázdné.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro, který byl Donaldem Trumpem označen za diktátora, již v tomto měsíci požádal o restrukturalizaci státního dluhu. Jeho vláda a venezuelská ropná společnost PDVSA celkově dluží Rusku, Číně a poskytovatelům ropných služeb více než 141 miliard dolarů.

Autorka je spolupracovnicí redakce.