Věřitelé obnoví jednání s Řeckem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Zástupci soukromých věřitelů Řecka potvrdili, že se ve středu vrátí do Atén a obnoví s tamními činiteli jednání o výměně řeckých dluhopisů. Jednání na konci minulého týdne uvízla na mrtvém bodě, protože věřitelé nebyli ochotni přistoupit na příliš nízké úročení. Řekové chtějí, aby jim banky odpustily alespoň polovinu dluhů.

Zájmy soukromých věřitelů Řecka hájí Ústav pro mezinárodní finance (IIF), respektive jeho předseda Charles Dallara. Ten se do Atén vrací s dalším činitelem IIF Jeanem Lemierrem. Oba podle agentury AP řekli, že jsou odhodláni navázat na jednání z minulého týdne a hledat způsob, jak dohodnout dobrovolný odpis velké části dluhu.

Zástupci IIF ale namítají, že všichni účastníci jednání musí ukázat vůli věci řešit. Času totiž není nazbyt, pokud se má Řecko vyhnout státnímu bankrotu, dohoda s věřiteli o odpuštění dluhů by měla být hotova do konce tohoto týdne. Řecko musí už v březnu splatit velkou část dluhopisů, na což bez pomoci věřitelů asi nebude mít peníze.

Výsledkem jednání mezi Řeckem a bankami by měla být ochota bank vzdát se části pohledávek za řeckou vládou a přistoupit na výměnu dluhopisů. Ty nové by měly mít delší splatnost a mnohem nižší výnos. Dohoda o restrukturalizaci řeckého dluhu je nezbytnou podmínkou k tomu, aby Řecko mohlo čerpat druhý záchranný úvěr v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun).

Do Řecka se již vrátili zástupci takzvané trojky, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, aby posoudili, jak Řecko zavádí dohodnuté reformy.

Právě kvůli úsporným opatřením vlády se dnes v Řecku znovu stávkovalo. V Aténách nevyjelo metro a ve velkých aténských přístavech zůstaly kotvit lodě. V stávce byli také bankovní úředníci. Dvoudenní stávku vedou i řečtí novináři, jejichž odvětví bylo rovněž tvrdě postiženo krizí.