Vládní síly zahájily novou ofenzivu na jihu Jemenu

Vládní vojska v Adenu

Vládní vojska v Adenu Zdroj: CTK

Jemenské vládní síly vybavené obrněnými vozy dodanými arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií zahájily ofenzivu s cílem vytlačit šíitské povstalce z města Zindžibar. Útok na toto správní středisko provincie Abján, ležící východně od Adenu, je veden ze severu a z jihu, uvedly podle agentury AFP vojenské zdroje. Při výbuchu bomby nastražené v autě na vojenské základně na jihu země zahynulo 15 příslušníků vládních sil.

Nová ofenziva byla spuštěna po deseti dnech obléhání Zindžibaru a bombardování povstaleckých pozic letadly arabské koalice. Na Zindžibar se vládní síly zaměřily poté, co v polovině července dobyly největší město na jihu Jemenu - přístav Aden - a získaly také pod kontrolu velké části provincie Láhidž severně od Adenu.

Vládní vojenské zdroje dnes oznámily, že během uplynulé noci byli v provinciích Aden a Láhidž zabiti tři civilisté a 66 dalších zraněno minami, které po sobě zanechali ustupující rebelové. Za čtvrtek a pátek bylo při explozích takových min zabito 17 lidí.

Jednu podobnou past zanechali ustupující povstalci i v pátek na dobyté vojenské základně. V noci na dnešek tam došlo k explozi výbušniny umístěné v automobilu. O život přišlo 15 vládních bojovníků a dalších 20 jich utrpělo zranění, uvedla agentura AP.

Dlouhé měsíce bojů

V Jemenu proti sobě už dlouhé měsíce bojují šíitští povstalci a jednotky věrné prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúru Hádímu, který utekl do exilu v Saúdské Arábii. Konflikt má od března podle OSN skoro 4000 obětí a OSN odhaduje, že zhruba 80 procent z přibližně 21 milionů obyvatel potřebuje nějaký druh pomoci. Asi 13 milionům lidí se nedostávají potraviny.

V červnu se v Ženevě konala za pomoci OSN jednání o příměří mezi válčícími stranami, skončila však neúspěšně. Snahy OSN zprostředkovat další jednání také byly zatím bezvýsledné.

Saná dnes navštívil předseda Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Peter Maurer. V jemenské metropoli má být až do pondělí a zaměřit by se měl na řešení kritické humanitární situace v zemi. Červený kříž ve svém prohlášení také uvedl, že „je znepokojen útoky na lékařská zařízení a personál“. Od začátku konfliktu byli v zemi usmrceni čtyři dobrovolníci pracující pro MVČK.