Voda může zaplavit celý Bangkok

Thajsko pod vodou

Thajsko pod vodou Zdroj: reuters

Letiště v Bangkoku pod vodou
Zaplavené ulice v Bangkoku
Nouzová doprava v Bangkoku
Bangkokský obchodník chrání svůj obchod před vodou
Zaplavená čerpací stanice
5
Fotogalerie
Voda dnes zatopila další oblasti Bangkoku. Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová varovala, že se může dostat do všech částí města. Centrum by mohla zaplavit až do výše jednoho a půl metru. „Po zhodnocení situace očekáváme, že voda může zůstat v Bangkoku kolem dvou týdnů až měsíce, než se dostane do moře,“ řekla předsedkyně vlády novinářům.

Odborníci varují, že osud města závisí na výdrži říčních hrází. „Při nejhorším scénáři, pokud se všechny protrhnou, budou všechny části Bangkoku více či méně zatopené,“ řekl agentuře Reuters klimatolog Seri Supharatid. Premiérka varovala, že protipovodňové bariéry na některých místech nejsou příliš odolné.

Obyvatelé dostali pět dní volna, aby se mohli na povodně připravit. Někde si lidé stěžují na zhoršenou kvalitu pitné vody, v mnoha oblastech dochází zásoby balené vody. Stovky osob, které byly evakuovány na druhé letiště metropole Don Muang , se musely uchýlit jinam, protože se voda dostala na ranveje.

Několik pohledů na zaplavený Bangkok

Thajsko se už od poloviny července potýká s největšími záplavami za poslední půlstoletí. Zemřelo při nich přinejmenším 366 lidí. Celkem ovlivnily životy dvou a půl milionu lidí, z nichž 113 tisíc se muselo zabydlet v nouzových přístřešcích.

Kvůli povodním muselo být zavřeno několik průmyslových areálů, což působí škody ve výši miliard dolarů. Zřejmě budou mít i nepříznivý dopad na statistiky turistického ruchu.