Vojáci a policisté mohou střílet bez varování, prohlásil kazachstánský prezident

Vojáci Hlídkují v ulicích Almaty

Vojáci Hlídkují v ulicích Almaty Zdroj: Reuters

Prezident Kazachstánu Kasym-Žomart Tokajev dovolil policii a vojsku střílet bez varování, aby skoncovaly s nynějšími nepokoji ve středoasijské zemi. V televizním vystoupení také prohlásil, že nebude vyjednávat s účastníky nepokojů, které označil za zločince, vrahy, teroristy a bandity, údajně v zákulisí podněcované ze zahraničí. „Ti, kdo se nevzdají, budou zlikvidováni,“ uvedl.

Tokajev v projevu děkoval ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi za to, že „soudružsky vřele“ zareagoval na jeho prosbu o pomoc s nastolením pořádku v Kazachstánu. Putin již ve čtvrtek do spojenecké země poslal ruské výsadkáře. Podle ruského ministerstva obrany vytvořilo 70 nákladních letadel vzdušný most, kterým do země proudí ruské jednotky. 

Největší kazašské město, bezmála dvoumilionové Almaty podle Tokajeva „přepadlo 20 tisíc banditů“, kteří využili, že místní úřady zaspaly a propásly přípravy k útoku. Do nepokojů jsou podle prezidenta zapojeni „teroristé ze zahraničí, podněcovaní v zákulisí postavami z ciziny“. Právě teroristé používají zbraně proti pokojným civilistům, tvrdil prezident.

Kazachstánem v posledních dnech otřásají nepokoje, označované za nejhorší od dosažení nezávislosti bývalé sovětské republiky před třemi desetiletími. Nepokoje si podle kusých zpráv úřadů vyžádaly nejméně desítky mrtvých, stovky zraněných a tisíce zatčených.

Tokajev v projevu ujišťoval, že počínání úřadů nesměřuje k potlačení práv a svobod. „Zákon a pořádek jsou základní zárukou prosperity naší země. Vůbec to neznamená útok na občanské svobody a lidská práva,“ prohlásil.