Nepokoje v Kazachstánu ovlivňují cenu bitcoinu, ropy i uranu. České firmy tonou v nejistotě

V Almatě se stále bojuje a střílí. Původně poklidných demonstrací se zmocnily různé skupiny radikálního charakteru, které rabují a snaží se dostat ke zbraním.

V Almatě se stále bojuje a střílí. Původně poklidných demonstrací se zmocnily různé skupiny radikálního charakteru, které rabují a snaží se dostat ke zbraním. Zdroj: reuters

Největší a nejbohatší středoasijskou zemí Kazachstánem zmítají bouřlivé nepokoje, které vyvolal prudký růst cen zkapalněného ropného plynu (LPG). Tamní situace začíná ovlivňovat byznys v nejrůznějších odvětvích a podepisuje se tak například nejen na ceně bitcoinu, ale i ropy nebo uranu. Český obchod by ale podle odhadů odborníků neměl být výrazněji postižen.

V Kazachstánu mají přímé zastoupení tři až čtyři české firmy a dalších třicet až čtyřicet by tam mělo působit prostřednictvím místního partnera. Deníku E15 to řekla ředitelka marketingu kanceláře CzechTrade Zuzana Synková. „Nejčastěji se však jedná o firmy z oblasti energetiky nebo těžebního průmyslu,“ dodala.

Byznys zatím trápí hlavně výpadky komunikační sítě. Deníku E15 se podařilo kontaktovat vedoucího zahraniční kanceláře CzechTrade v Kazachstánu Petra Jurčíka. „Absolutně nefunguje posílání esemesek a internet je zcela vypnutý. Telefonní spojení funguje pouze někdy, takže je poměrně vzácné, že se nám podařilo kontakt navázat,“ řekl. 

Jurčík příliš velké obavy o české podnikatele v Kazachstánu nepociťuje. „Český byznys v Kazachstánu je omezený výhradně na dodávky technologií pro uhelné elektrárny, těžbu nerostného bohatství a tak dále. Kazachstán bude v těchto svých aktivitách pokračovat nadále, a proto si myslím, že by tato situace neměla mít vliv na změnu struktury stávajícího exportu,“ objasnil.

Situace by se ale mohla změnit ve chvíli, kdy by se současný problém překlenul do celorepublikových ozbrojených střetů, které jsou prozatím jen v Almaty. „Otázkou je, kdy se všech uklidní. V Almaty se neustále bojuje a střílí. Původně poklidných demonstrací se zmocnily různé skupiny radikálního charakteru, které rabují a snaží se dostat ke zbraním,“ dodal Jurčík.

S Jurčíkem se víceméně shoduje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda, který o český byznys také nemá velké obavy. „Kazachstán je třetí největší dovozce ropy do České republiky. Bezprostředně však v Česku žádné výpadky dodávek pohonných hmot či jiných ropných produktů nehrozí. Pokud by nepokoje v trvaly delší dobu, pocítí je čeští motoristé zejména zdražením benzinu či nafty, nikoli jejich nedostatkem,“ uvedl Kovanda.

Například firma Topos dodává do Kazachstánu potravinářskou techniku. Obchodní ředitel společnosti Milan Slabý má zatím obavy pouze z nefunkčního spojení. „Zatím nevíme, jak by se na našem byznysu mohla situace podepsat, ale ztráta jakéhokoli spojení s kazašskými klienty může být problematická. Pokud se jim něco rozbije, vždy volají. Teď tu možnost nemají a my nevíme, jak jim pomoci,“ sdělil deníku E15 Slabý.

Kazachstán je největší a nejbohatší ze středoasijských zemí. Nynější protesty otřásly obrazem politicky stabilní a přísně kontrolované země, který Kazachstán za tři desetiletí své nezávislosti využil k přilákání stovek miliard dolarů zahraničních investic do ropného průmyslu, poznamenala agentura Reuters. Ze stejného důvodu se do středoasijské republiky uchýlili těžaři, kteří využívali bohatých zásob ropy a levné elektřiny. 

Situace se v bývalé sovětské republice destabilizovala zejména během středečního dopoledne. Tentýž den byla země odpojena od internetu, což může poměrně významně ohrozit tamní těžaře bitcoinu. Ti se totiž do Kazachstánu přesunuli v loňském roce poté, co Čína těžbu bitcoinu zakázala. Kazachstán se díky tomu stal po Spojených státech druhým největším centrem těžby bitcoinu na světě. Z celosvětového objemu energie, která se využívá na těžbu, připadá na kazašské těžaře osmnáct procent. 

Kazašské nepokoje se podepisují také na ceně uranu nebo ropy. Ta na světových trzích prudce roste, jen uran zdražil ve středu o více než osm procent. Kazachstán je totiž největším světovým producentem tohoto radioaktivního prvku. „Je to jako kdyby Saúdská Arábie měla potíže s těžbou ropy,“ řekl prezident společnosti UxC LLC Jonathan Hinze.