Volba nového papeže začne v úterý

Konkláve - shromáždění kardinálů volících nového papeže - začne 12. března. Obvyklá praxe přitom je, že konkláve začíná nejdříve patnáctý a nejpozději dvacátý den po uvolnění papežského křesla.

Konkláve - shromáždění kardinálů volících nového papeže - začne 12. března. Obvyklá praxe přitom je, že konkláve začíná nejdříve patnáctý a nejpozději dvacátý den po uvolnění papežského křesla. Zdroj: ctk

Více než dvou set kardinálů rozhodl o termínu konkláve. S napětím očekávaná volba nového papeže začne v úterý. Konkláve, na němž se bude hlava katolické církve vybírat a jehož se mají právo zúčastnit všichni kardinálové mladší 80 let, zvolí nástupce Benedikta XVI., jenž se vzdal papežského úřadu 28. února.

Mezi 115 volícími kardinály je i 69letý pražský arcibiskup Dominik Duka. Druhý český kardinál, bezmála 81letý Miloslav Vlk, se v minulých dnech účastnil jen kongregací, které volbu připravovaly.

V úterý ráno se nejdříve uskuteční modlitba, při níž budou kardinálové prosit o to, aby je svatý duch vedl, ochránil a osvítil při výběru 266. papeže. Odpoledne se pak volitelé uzavřou v Sixtinské kapli, kde se volba uskuteční. Podle analytiků citovaných agenturou ANSA by mohl být nový papež znám do konce příštího týdne.

Vatikán se na Benediktův odchod připravoval už od 11. února, kdy své překvapivé rozhodnutí hlava římskokatolické církve oznámila. Dopředu bylo jasné, že nový papež musí nastoupit do začátku Velikonoc, které jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem a letos připadají na přelom března a dubna. Aby se volba urychlila, změnil Benedikt XVI. pravidlo pro konání konkláve, které se nyní může sejít i dříve než 15 dní po uvolnění papežského stolce.

PROFIL: Benedikt XVI. vytvořil post emeritního papeže