Volkswagen China vytvoří společné podniky kvůli zajištění kobaltu a niklu

Volkswagen China vytvoří společné podniky, aby si zajistil nikl a kobalt

Volkswagen China vytvoří společné podniky, aby si zajistil nikl a kobalt Zdroj: profimedia.cz

Volkswagen China vytvoří společné podniky, aby si zajistil nikl a kobalt
2
Fotogalerie

Společnost Volkswagen Group China vytvoří dva společné podniky s firmami Huayou Cobalt a Tsingshan Group, aby si zajistila dodávky niklu a kobaltu. Chce tak mít v čase rostoucích cen materiálů pod kontrolou náklady na výrobu baterií. Informovala o tom agentura Reuters.

Cena niklu se od začátku roku zvýšila už téměř o 400 procent. K růstu později přispěla také ruská invaze na Ukrajinu a západní sankce proti Rusku, které je klíčovým dodavatelem tohoto kovu.

Společnosti podepsaly memorandum o porozumění. Společně budou investovat v Indonésii, kde se nachází více než deset procent světových zásob lateritové niklové rudy. Se samotnou firmou Huayou Volkswagen vytvoří ještě podnik v jihozápadním čínském regionu Kuang-si, který se bude zabývat rafinací síranů niklu a kobaltu a výrobou prekurzorů a katodových materiálů.

„Cílem spolupráce je dosáhnout významných cenových výhod, zajistit dodávky surovin a dosáhnout transparentního a udržitelného dodavatelského řetězce,“ uvedla německá automobilka, která je největší v Evropě a jejíž součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto. „Záměrem obou partnerství je přispět k dlouhodobému cíli skupiny snížit náklady na každou baterii o 30 až 50 procent,“ dodal Volkswagen.

Svět trápí nedostatek výrobků a surovin

Video placeholde
• Videohub