Výbuch ukrajinského plynovodu způsobila bomba, Kyjev posílil ochranu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Včerejší výbuch plynovodu Bratrství na Ukrajině v Poltavské oblasti způsobila bomba, která byla připevněná k pilíři. Prohlásil to ministr vnitra Arsenij Avakov. Potvrdil tak dřívější spekulace, že mohlo jít o teroristický útok. Kyjev posiluje ochranu tranzitu plynu.

Ukrajinský ministr vnitra Arsenij Avakov ve zprávě určené vládě podle Reuters uvedl, že explozi má na svědomí bomba. „Předpokládáme, že výbušnina byla umístěna pod betonový blok stabilizující potrubí a že byly dvě exploze.“

Podle premiéra Jaceňjuka došlo k posílení ochrany plynovodu. „Máme informace o tom, že se chystá sabotáž, která má za cíl poškodit reputaci Ukrajiny jako spolehlivého partnera pro transport plynu,“ uvedl Arsenij Jaceňjuk.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod, který představuje hlavní trasu pro přepravu ruského plynu na západ kontinentu, explodoval včera ve 14:20 SELČ mezi dvěma malými vesnicemi u města Poltava.

Ukrajinští vyšetřovatelé zkoumající úterní explozi se od počátku soustředili na možnost diverze. Ukrajinští politici již v úterý hovořili o tom, že se odehrál teroristický útok, který měl zpochybnit postavení Ukrajiny jako spolehlivého partnera při zabezpečení dodávek plynu.

Představitel Gazpromu Markelov nicméně na dnešní tiskové konferenci dal podle agentury Interfax najevo, že za příčinu exploze považuje zanedbanou péči o stárnoucí potrubí. Přitom vyjádřil obavu, že podobné havárie budou na Ukrajině pokračovat.

„Systém přepravy plynu vznikal u nás a na Ukrajině společně. Zatímco my do rekonstrukce našich plynovodních potrubí investujeme značné prostředky, o ukrajinské straně se to říci nedá. Potrubí stárne a důsledkem jsou havárie. V ukrajinském systému plynovodů to není havárie ojedinělá a myslím, že další budou následovat,“ prohlásil podle Interfaxu Markelov.

Klíčový plynovod

Jedná se o část plynovodu Bratrství. Ten funguje od roku 1967 a je nejdůležitějším plynovodem pro Evropu. Na Slovensku se rozděluje na dvě větve. První proudí plyn do České republiky, Německa, Francie a Švýcarska, druhou do Rakouska, Itálie, Maďarska a několika zemí na Balkáně.

Ruská monopolní plynárenská společnost Gazprom dnes ujistila, že i po výbuchu jsou dodávky ruského plynu do evropských zemí stabilní. Člen vedení Gazpromu Vitalij Markelov dal zároveň najevo, že za explozí vidí zanedbanou údržbu plynovodu z ukrajinské strany, a vyjádřil obavy, že podobné havárie mohou na Ukrajině následovat.

Plynovod BratrstvíPlynovod Bratrství | Samuel Bailey, wikipedia.org, CC BY 3.0Trasa plynovodu Bratrství (Brotherhood)

Zprávu Gazpromu, že dodávky plynu do evropských zemí pokračují, dnes ráno potvrdil slovenský přepravce zemního plynu. „Společnost Eustream nezaznamenala na kompresorové stanici Velké Kapušany na hranici s Ukrajinou pokles tlaku či objemu plynu směřujícího z východu do Evropské unie,“ uvedl slovenský přepravce na svém webu ve zprávě, která informuje o stavu k dnešním 09:00 SELČ.

Prezident Petro Porošenko hodlá na východě Ukrajiny vyhlásit dočasné příměří. Během tohoto týdne se mají zastavit bojové akce ukrajinské armády, nejprve chce ale Kyjev uzavřít hranice s Ruskem.