Výbuch v Texasu si zatím vyžádal 14 obětí

Havárie v Texasu

Havárie v Texasu Zdroj: ctk

Starosta texaského města West, kde ve středu vybuchl podnik prodávající hnojiva, potvrdil 14 obětí, mezi nimiž jsou čtyři zdravotníci. Tommy Muska na tiskové konferenci v noci na dnešek řekl, že se pohřešuje pět dobrovolných hasičů, ale že panují obavy, že jsou mrtví. Dosavadní oficiální bilance incidentu byla pět až 15 mrtvých a 160 raněných.

Pátrání po přeživších nebo obětech pokračuje. Vyšetřovatelé zatím nevyloučili možnost, že šlo o zločin. „Neříkáme, že se jedná o zločin, ale nevíme. To znamená, že dokud nebudeme vědět, že se jedná o průmyslové neštěstí, tak budeme pracovat, jako by se jednalo o zločin,“ řekl ve čtvrtek místního času mluvčí policie Patrick Swanton.

Spekulace o možném atentátu posiluje to, že výbuch nastal krátce po pondělním dvojitém pumovém útoku u cíle maratonu v Bostonu, který zabil tři lidi a dalších asi 180 zranil. Dnešek je navíc výročím pumového atentátu v Oklahoma City, při kterém 19. dubna 1995 přívrženec krajní pravice zabil 166 lidí ve vládní budově.

Zhruba třítisícové město West, kde se velká většina obyvatel hlásí k českým kořenům, postihla výbuchem továrny pohroma, kterou očití svědkové přirovnávají k výbuchu jaderné pumy. Pesimistické odhady hovoří o desítkách mrtvých, neoficiální údaje zdravotníků o 179 zraněných, z nichž 38 je ve vážném a 24 v kritickém stavu.