Vyhrálo Tokio. Letní olympiáda bude v roce 2020 v Japonsku

Nejvýraznějším olympijským symbolem jsou propojené kruhy

Nejvýraznějším olympijským symbolem jsou propojené kruhy Zdroj: Profimedia.cz

Letní olympijské hry v roce 2020 uspořádá Tokio. Mezinárodní olympijský výborna svém zasedání v Buenos Aires upřednostnil favorizovanou japonskou metropoli, která kandidovala podruhé za sebou, ve druhém kole volby před Istanbulem. V prvním kole vypadl Madrid.

Tokio bylo mírným favoritem a vyhrálo již první kolo, ve kterém španělské a turecké hlavní město získaly stejný počet hlasů. Ve druhém kole hlasování pětadevadesáti členů MOV již stačila k vítězství prostá většina.

Kampaně měst dnes v Argentině vyvrcholily závěrečnými prezentacemi, výpravy všech zemí vedli premiéři. Japonec Šinzo Abe vyloučil, že by na Tokio mohla mít negativní efekt havárie v elektrárně ve Fukušimě, ze které uniká radioaktivita po vlně tsunami.

Mariano Rajoy prezentoval Španělsko jako bezpečnou zemi a připomněl, že Madrid má již z 80 procent připravenou potřebnou infrastrukturu. Tureckou kandidaturu podpořil premiér Recep Tayyip Erdogan, který strávil 16 hodin v letadle, aby byl v Buenos Aires včas ze summitu G20.

Hry byly kvůli válce zrušeny

Všichni tři kandidáti se už o pořádání her v minulosti ucházeli. Istanbul usiloval o olympiádu popáté, Madrid neuspěl potřetí v řadě, Tokio naopak druhý pokus využilo. Ve volbě pro rok 2016 předčili Španělé Japonce v prvním i druhém kole, následně ale podlehli Riu de Janeiro.

V japonském hlavním městě se měly hry konat už v roce 1940, ale kvůli válce byly zrušeny. MOV pak přidělil zemi pořadatelství pro rok 1964. Pro volbu Tokia letos hovořila skutečnost, že dostalo nejvíc bodů od komise MOV, která jednotlivé nabídky hodnotila po technické stránce.

MOV bude na zasedání ještě rozhodovat o tom, jaké sportovní odvětví zaplní volné místo právě pro hry za sedm let. Mírným favoritem v souboji se squashem a společnou kandidaturou baseballu a softbalu je paradoxně zápas, který byl letos z programu her pro rok 2020 vyřazen.

V úterý bude zvolen nový předseda MOV. O funkci se ucházejí Němec Thomas Bach, světový rekordman ve skoku o tyči Sergej Bubka z Ukrajiny, Richard Carrion z Portorika, Švýcar Denis Oswald, Ng Ser Miang ze Singapuru a C.K. Wu z Tchajwanu.