Vyjednávání Maďarska o půjčce MMF nečekaně ztroskotala

Viktor Orbán

Viktor Orbán Zdroj: profimedia

Maďarsko a Mezinárodní měnový fond se nedohodli na podmínkách záchranné půjčky pro zadluženou středoevropskou zemi a vyjednavači fondu tak z Budapešti odjíždějí dříve, než měli v plánu. Šéf vyjednávání půjčky MMF Christoph Rosenberg odletěl z Maďarska už v pátek ráno, letenku měl přitom až na večer, informoval maďarský server index.hu.

Vyjednavači MMF přerušili jednání, protože pokusy dohodnout se s maďarskou stranou byly beznadějné, píše server index.hu. Názory MMF a Maďarska se podle serveru rozcházely ve třech klíčových bodech. Nejmenovaný zdroj uvedl, že krach vyjednávání způsobily neshody kvůli chystané změně v zákonech o centrální bance a maďarských penzijních fondech. Nový zákon podle Evropské komise může snížit nezávislost Maďarské centrální banky.

Informaci o krachu vyjednávání pak potvrdil i mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. “(Evropská) komise se rozhodla přípravná jednání v Budapešti přerušit. Bohužel jsme nedostali žádné záruky ohledně záměrů maďarské vlády, která chce v parlamentu prosadit hlasování o zákoně, jenž potenciálně může podkopat nezávislost centrální banky,“ upřesnil důvod sporu Altafaj, jehož citovala agentura Reuters.

Maďarsko požádalo MMF o půjčku zhruba 15 až 20 miliard ve snaze zabránit snížení ratingu svého dluhu. Agenturu Moody’s ale vláda Viktora Orbána nepřesvědčila a dluhopisy Maďarska byly degradovány na odpad. Maďarsko má nejvyšší státní dluh ve střední Evropě: 80 procent HDP. Vláda premiéra Orbána si stanovila za svůj hlavní cíl tento dluh snížit a zavedla kontroverzní ekonomická opatření jako různé „krizové daně“. Zatím se jí však situaci zlepšit nedaří a forint klesá na historická minima. Analytici předpovídají zemi pro příští rok pokles HDP až o 2 procenta, vláda očekává růst 0,5 procenta.

Vývoj státního dluhu MaďarskaVývoj státního dluhu Maďarska | madarsky tisk