Vyprahlá Kalifornie musí šetřit s vodou. Poprvé zavádí krizový režim

Topanga Canyon, Kalifornie

Topanga Canyon, Kalifornie Zdroj: CC BY-SA 3.0: wasim muklashy via Flickr

Vůbec poprvé v historii americký stát Kalifornie vyhlásil krizový režim hospodaření s vodou. K mimořádnému kroku guvernéra Jerryho Browna přesvědčilo dlouhotrvající sucho, které se mimo jiné projevilo i nejslabší sněhovou pokrývkou v pohoří Sierra Nevada v dějinách měření. Spotřeba vody by se v Kalifornii podle Brownova nařízení měla snížit o čtvrtinu.

Úsporný režim se podle guvernérova prohlášení týká všech - zemědělců, služeb, průmyslových podniků i domácností. S menším množstvím vody se musejí vyrovnat golfová hřiště, travnaté plochy na hřbitovech, pole i zahrady. „Vstoupili jsme do nové éry. Představy o svěžích zelených trávnících zavlažovaných denně jsou minulostí,“ konstatoval Brown.

První sérii úsporných kroků guvernér vyhlásil už loni v lednu, kdy vyzval všechny obyvatele státu, aby spotřebu vody snížili o pětinu. Majitelé domů například nesměli zavlažovat trávníky dva dny po dešti a restaurace nabízely hostům vodu jen na vyžádání.

Přestože doporučení doprovázela i zesílená regulace ze strany vodáren, spotřeba se snížila jen o desetinu. Proto bylo vedení státu nuceno přijmout další opatření.

Méně žíznivé rostliny, úspornější čerpadla

Místní samospráva nyní musí „žíznivé“ trávníky nahradit výsadbou méně náročnou na závlahu. Stát vytváří program slev pro domácnosti, které starší vodní čerpadla nahradí účinnějšími a úspornějšími. Za vyšší odběr vody napříště odběratelé zaplatí mnohem víc.

Kalifornská meteorologická služba ve středu oznámila, že sněhová pokrývka v místních horách, obvykle vydatný zdroj vody, dosahuje pouhých pěti procent dlouhodobého průměru. To neblaze ovlivní stav nádrží, odkud vodohospodáři čerpají vodu během letního sucha.