Výrobce cigaret Camel či Pall Mall zakáže zaměstnancům kouřit na pracovišti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Americký výrobce cigaret Reynolds American zakáže svým zaměstnancům kouřit na pracovišti. Od příštího roku si tak pracovníci druhé největší tabákové společnosti v USA nebudou moci zapálit v kancelářích, zasedacích místnostech, na chodbách ani ve výtazích, a to ani doutník, ani dýmku.

„Věříme, že to je správné rozhodnutí a že se jím přizpůsobíme současným normám a standardům,“ sdělil dnes agentuře DPA mluvčí podniku. Reynolds, pod který patří značky Camel nebo Pall Mall, kouření omezuje už teď. Zákaz se ale vztahuje pouze na výrobní prostory, jídelny a firemní tělocvičny.

Podle mluvčího firmy je mezi 5200 zaměstnanci zhruba 20 procent kuřáků a kuřaček. To je o něco více, než je celostátní průměr v USA, kde kuřáci tvoří zhruba 18 procent dospělé populace.

Firma zřídí kuřárny

Nová protikuřácká opatření začnou podle agentury AP platit, až firma zřídí kuřárny pro ty, kteří si budou dál chtít zapálit vevnitř. Nebudou se přitom vztahovat na ty zaměstnance, kteří používají například elektronické cigarety nebo jiné tabákové výrobky bez dýmu, jako je šňupací nebo žvýkací tabák.

Největším americkým výrobcem cigaret je Philip Morris USA. Jeho majitel, společnost Altria Group, v současnosti neumožňuje kouřit ve výrobních provozech a na místech jako jsou zdviže nebo chodby. V kancelářských budovách či jídelnách existují prostory vyhrazené pro kuřáky, kteří se této zdraví škodlivé činnosti mohou dál oddávat v samostatných kancelářích.

Kouřit se nesmí ani v prostorách londýnské centrály koncernu British American, který je výrobcem cigaret Lucky Strike. Podle mluvčího firmy je to ale způsobeno ochranou nekuřáků v této zemi.