Výrobce oleje v Libérii prý zneužil krize kolem eboly

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola

Úřednik měří teplotu muži předtím, než je vpustí do obchodního centra v liberijské metropoli Monrovia. Libérie je jednou ze zemí nejvíce zasažených virem ebola Zdroj: ctk/ap

Firma zabývající se produkcí palmového oleje Golden Viroleum (GVL) zneužila epidemie eboly v Libérii k získání pozemků k výsadbě palem. Tvrdí to protikorupční skupina Global Witness, firma nařčení odmítá. Libérie byla jednou ze tří západoafrických zemí postižených ebolou - na nemoc od konce roku 2013 v této oblasti zemřelo na 11 tisíc osob a přes 4800 z nich připadá na Libérii.

GVL podle organizace Global Witness v roce 2010 podepsala s liberijskou vládou smlouvu na využívání 220.000 hektarů půdy pro pěstování palem. Podmínkou získání půdy je nutnost dohodnout se s místními komunitami. Po vypuknutí epidemie bylo v Libérii prioritou zamezit šíření nemoci. K opatřením, která byla přijata kvůli ebole, patřil tehdy kromě jiného zákaz shromažďování.

Producent oleje prý využil špatné informovanosti místních lidí a také omezených aktivit nevládních organizací a v mnoha případech si vynutil podpis na přenechání pozemků, tvrdí Global Witness. GVL prý najala stovky lidí, aby jí pomohly přesvědčit vesnice pozemky přenechat.

GVL také urychlila mýcení pozemků a od loňského dubna do prosince vymýtila přes 5300 hektarů, což je dvojnásobek půdy vyčištěné pro pěstování za poslední tři roky.

Pod fyzickým nátlakem

Společnost odmítá jakékoli pochybení a tvrdí, že jen získala podpisy na už předjednané smlouvy. Její zástupci řekli, že mnohé komunity smlouvy podepsaly velmi rády, protože se obávaly, že o jejich pozemky GVL ztratí kvůli ebole zájem. Global Witness ale tvrdí, že mnoho Liberijců bylo zatčeno a zbito za to, že nechtěli smlouvy podepsat. Skupina žádá, aby situaci vyšetřila vláda a prosadila jasné zákony, které určí obyvatele vesnic jako jediné vlastníky půdy.

Výroba palmového oleje je mnohamilionové odvětví. Palmový olej používají totiž skoro všichni velcí producenti potravin.