Výrobce vrtulníků Sikorsky propustí 1400 zaměstnanců. Kvůli levné ropě

vrtulník Sikorsky CH-124 Sea King,

vrtulník Sikorsky CH-124 Sea King, Zdroj: FOX 52, Free licence, wikimedia

Americký výrobce helikoptér Sikorsky Aircraft zruší v příštích 12 měsících 1400 pracovních míst, tedy zhruba 9,2 procenta celkové pracovní síly. Důvodem je propad cen ropy, který snížil poptávku po helikoptérách používaných pro přepravu zaměstnanců na ropné plošiny, a pokles vojenských zakázek. Propouštění se dotkne závodů v USA a Polsku.

Sikorsky je dceřinou společností United Technologies. Celkem má 15200 zaměstnanců. Společnost také uzavře některé provozy a sloučí výrobu. V Polsku plánuje propustit 510 zaměstnanců.

Mluvčí Paul Jackson dodal, že propuštění nemá spojitost s novými plány United Technologies, která nyní přezkoumává, zda firmu Sikorsky prodá nebo oddělí do samostatné společnosti. Rozhodnutí by mělo padnout do měsíce, napsaly agentury AP a Reuters.

Firma vyrábí například vrtulníky Black Hawk, které využívá americká armáda. Tržby společnosti loni stouply o 19 procent na téměř 7,5 miliardy USD (184,2 miliardy korun). Sikorsky má výrobní a montážní závody v USA a Polsku, v Číně a Turecku pak provozuje výrobní závody formou společného podniku. Předním dodavatelem firmy je také česká společnost AERO Vodochody. Komerční a vojenské helikoptéry firma dodala do 40 zemí světa.