Výročí týdne: Čtyřicet let od úmrtí krále smažených kuřat Harlanda Sanderse

Zakladatel značky KFC Harland Sanders zemřel před 40 lety, 16 prosince 1980

Zakladatel značky KFC Harland Sanders zemřel před 40 lety, 16 prosince 1980 Zdroj: KFC

Historie značky KFC začala v roce 1930, kdy si Harland Sanders pronajal benzínovou pumpu v městečku Corbin v Kentucky a zákazníkům začal servírovat smažené kuře podle vlastního receptu.
Sandersova tvář dodnes shlíží na konzumenty z firemních poutačů či typických kbelíků.
Síť franšíz KFC začal Harland Sanders budovat v 65 letech - ve věku, kdy mnozí již odcházejí do důchodu.
Zakladateli značky KFC Harlandu Sandersovi se přezdívalo Colonel neboli Plukovník.
5
Fotogalerie

V 65 letech mnozí pomýšlejí na odpočinek a zanechávají pracovního života. Harland David Sanders učinil opak a rozhodně se mu to vyplatilo. Díky jeho elánu je stále slavná značka KFC a její smažená kuřata a Sandersova tvář dodnes shlíží na konzumenty z firemních poutačů či typických kbelíků.

Sanders se nikdy nevzdával a nakonec slavil úspěch, byť jeho cesta ke globální značce a úspěšné síti franšíz byla předlouhá. Možná stěží existuje povolání, které kdy Sanders nevyzkoušel. A možná nakonec nejdůležitější bylo to, co se naučil již jako dítě.

Narodil se v roce 1890. Když v šesti letech přišel o otce, jako na nejstaršího na něj připadla péče o mladší sourozence. Díky tomu se měl naučit velmi obstojně vařit. První práci získal v deseti letech a později vystřídal všehochuť povolání, od průvodčího přes hasiče k pojišťovákovi, kováři, dopravnímu dispečerovi nebo k prodejci pneumatik.

Nakonec si od firmy Shell pronajal benzinovou pumpu v malém městečku Corbin v Kentucky, ovšem na důležité spojnici jihu a severu Spojených států. Zde také začal v roce 1930 zákazníkům připravovat své smažené kuře, které servíroval v jídelně vlastního bytu hned na pumpě.

Dokázal zkrátit přípravu masa a vytvořil také směs jedenácti druhů bylinek a koření nazvanou Original Recipe. Později k podnikání připojil i motel s restaurací. V roce 1952 však nová dálnice odvedla provoz a Sanders se podniku vzdal.

Místo důchodu však vyrazil na cesty rozhodnut vybudovat franšízu založenou na vlastním receptu smažení kuřat. Mnozí restauratéři se mu vysmáli, dokud neslavil první úspěch. Jednomu hostinskému v Salt Lake City se totiž prodeje náhle zvýšily o 75 procent.

Značka Kentucky Fried Chicken byla na světě. Objížděl celé Spojené státy, za deset let se mu podařilo získat na 600 restaurací. Dohody o franšízách uzavíral potřesením ruky, z jednoho smaženého kuřete si nechával deset centů. V roce 1970 bylo restaurací KFC již na tři tisíce.

To bylo také Sandersovi – přezdívanému tehdy Colonel neboli Plukovník – 80 let. Své obchodní podíly prodal, dál ale zůstával marketingovou značkou a ročně najezdil statisíce kilometrů. Život krále smažených kuřat se uzavřel před 40 lety 16. prosince 1980 v požehnaných 90 letech.

Autor je spolupracovníkem redakce