Potravinářský Bidfood svírá pandemie. Měsíčně kvůli zavřeným restauracím tratí půl miliardy obratu

Bidfood

Bidfood Zdroj: profimedia.cz

Sklad společnosti Bidfood
2
Fotogalerie

Scénář dopadů jarní koronavirové vlny pandemie na byznys společnosti Bidfood se opakuje. Kvůli zavřenému gastronomickému trhu firma každý měsíc ztrácí půl miliardy korun obratu. Uvedl to generální ředitel firmy Bohumil Volf. Konsolidovaný obrat výrobní a distribuční divize Bidfoodu klesl za rok do konce června meziročně o 3,3 procenta na 14,25 miliardy korun. Za propadem o 488 milionů korun stojí první koronavirová vlna. Zisk klesl o pětinu na 1,2 miliardy korun. 

Přes omezení obratu skupina podle něj investovala přes půl miliardy korun do distribučních dep, ale také do modernizace potravinářských továren.

„Investice šly do výroby zmrzliny, zpracování masa a čerstvých ryb, výrobu zmrazených hotových jídel a výrobků sous vide - maso,“ dodal Volf. Skupina podle něj zaměstnává na 2500 lidí, nečerpá v současnosti žádný úvěr od bank.

V současnosti skupina ztrácí každý měsíc půl miliardy korun obratu kvůli zavřenému gastronomickému trhu. „Ze zkušeností z léta však očekáváme po otevření restaurací, hotelů a školních jídelen rychlý návrat k normálu a posílení své pozice na trhu,“ uvedl.

V současnosti ale firma řeší škodu na ohněm zničené výrobní hale v Kralupech nad Vltavou, která se podle vyšetřovatele požárů vyšplhala minimálně na 150 milionů korun. Poškození se týká jak objektu, z jehož výroby vycházejí produkty pod značkou Nowaco, tak technologií. Oheň vznikl buď kvůli technické závadě nebo objekt někdo úmyslně zapálil.

Firma je jedním z největších českých distributorů potravin. Podle svého webu je zhruba čtvrtina zboží z její vlastní výroby. Mezi značky firmy patří zmrzliny Prima, potraviny Nowaco nebo zvěřina Petron. „V Kralupech nad Vltavou provozujeme zpracovny ryb, zvěře, hovězího a vepřového masa. V Opavě se specializujeme na sous-vide úpravu masa, výrobu zmrzlin, zmrazených jídel, zelenin a pečiva. U Plzně zpracováváme čerstvou drůbež a vyrábíme uzeniny,“ uvádí společnost.