Výsledky polských parlamentních voleb 2023: Hlasy jsou sečteny, vyhrála vládnoucí PiS

Šéf Pis Jaroslaw Kaczynski

Šéf Pis Jaroslaw Kaczynski Zdroj: Reuters

Podporovatelé Třetí cesty slaví pravděpodobný úspěch nové koalice ve volbách
Lídr Občanské koalice Donald Tusk již deklaroval konec vlády PiS
Opozice má podle prvních volebních odhadů šanci sestavit novou polskou vládu. Na snímku je lídr polské opozice Donald Tusk.
Šéf strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński
Parlamentní volby v Polsku 2023
10
Fotogalerie

Nedělní volby do polského Sejmu vyhrála se ziskem 35,38 procenta hlasů vládnoucí konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS). Druhá je s odstupem necelých pěti procentních bodů proevropská Občanská koalice. Do dolní komory polského parlamentu se dostalo pět politických uskupení. 

Vládu však s největší pravděpodobností sestaví polská proevropská opozice. Do vlády s vítěznou PiS by zřejmě byla ochotna jít jen extrémně pravicová Konfederace, se kterou - narozdíl od opozice - neobsadí dostatek křesel v Sejmu.

Vítězná národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost získala přes 35 procent hlasů. Občanská platforma Donalda Tuska má přes 30 procent hlasů. Třetí cesta získala přes 14 procent hlasů a Levice přes osm procent. Konfederace, potenciální koaliční partner PiS, dosud získala sedm procent hlasů. Parlamentní volby přitáhly nebývale vysoký počet lidí, hlasovat přišlo 72,9 procenta oprávněných voličů.

„Vyhráli jsme demokracii, svobodu, vyhráli jsme naše milované Polsko,“ řekl rozjásaný šéf Občanské koalice a polský premiér z let 2007 až 2014 Donald Tusk. „Tolik let se to nedařilo.... Ale dnes můžeme říct: to je konec špatných časů. To je konec PiS,“ dodal. 

„Nedovolíme, aby Polsko ztratilo to, co je nejcennější, tedy nezávislost, právo rozhodovat o vlastním osudu,“ řekl předseda PiS Jaroslaw Kaczyński, který byl doposud považován za nejvlivnějšího politika v Polsku. Připustil přitom, že není jisté, zda se jeho strana udrží u moci. „Vyhráli jsme. PiS je vítězem parlamentních voleb 2023,“ uvedl premiér Mateusz Morawiecki. „Pokud nám prezident dá šanci, pokusíme se sestavit stabilní vládu,“ dodal. Prezident Andrzej Duda je spojencem vládnoucí strany.

Exit polly předpověděly výsledky voleb

Na základě exit pollů skončila za PiS na druhém místě Občanská platforma Donalda Tuska s 31,6 procenta hlasů. Třetí cesta podle nich získala třináct procent hlasů a Levice 8,6 procenta. Průzkumy se tam téměř shodují s reálnými výsledky voleb.  

Účast v referendu, které se v neděli konalo společně s volbami, byla podle průzkumu agentury Ipsos pouze čtyřicet procent. Podle exit pollů se tedy zdá, že je neplatné, píše polský zpravodajský server Polsat news. Voliči odpovídali na čtyři otázky týkající se státního majetku, věku odchodu do důchodu nebo migrace.

Právo a spravedlnost bylo v Polsku u moci v posledních osmi letech. Zavedlo sporné justiční reformy, kvůli kterým léta vede spory s Varšavou Evropská komise, ovládlo státní firmy a veřejné instituce, včetně veřejnoprávních médií, omezilo práva žen. Zároveň se vláda ve Varšavě po ruské invazi na Ukrajinu rozhodně postavila na stranu napadené země a Polsko dlouho patřilo k jejím nejpevnějším spojencům.

V polských parlamentních volbách mohli Poláci svůj hlas odevzdat i na dvou místech v Praze a po jednom v Brně a Ostravě. Na polské ambasádě ve Valdštejnské ulici v Praze 1 byl o volby zájem, lidé čekali na ulici již před otevřením volební místnosti, na druhém volebním místě v Truhlářské ulici se tvořily fronty. Stovky voličů přišly k urnám i v Brně a Ostravě. 

Hlasování ve třech volebních místnostech ve Varšavě v neděli večer narušila ohlášená bomba, řekl portálu wp.pl mluvčí varšavské policie Sylwester Marczak. Policisté místnosti vyklidili a místa kontrolují. 

Polské volby 2023: Kandidáti, aktuální složení parlamentu a volební témata >>>