Vyšší ceny ropy i příznivější podmínky financování. MMF zlepšil výhled ekonomického růstu Ruska

V Rusku došlo k ozbrojenému přepadení, lupiči si odnesli 200 milionů rublů. Přepadení za bílého dne proběhlo přímo na ulici v centru Moskvy (ilustrační foto)

V Rusku došlo k ozbrojenému přepadení, lupiči si odnesli 200 milionů rublů. Přepadení za bílého dne proběhlo přímo na ulici v centru Moskvy (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Sídlo Mezinárodního měnového fondu ve Washingtonu
Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová
Vladimir Putin
Moskva, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Mezinárodní měnový fond (MMF) zlepšil letošní výhled ruského ekonomického růstu na 1,4 procenta z 1,1 procenta odhadovaného v říjnu. Oživení mají přinést příznivější podmínky financování a vyšší ceny ropy.

Zemi se podle MMF podařilo dostat z dva roky trvající recese díky efektivním opatřením vlády a díky silným rezervám, kterými země disponuje. Fond nicméně varoval, že střednědobý výhled ruské ekonomiky zůstane opatrný. V dalších letech by hospodářství mělo růst tempem 1,5 procenta.

Rusko se v posledních letech potýkalo s negativními hospodářskými dopady nízkých cen ropy. Díky současnému oživení by letos měla podle odhadů ruského ministra hospodářství Maxima Oreškina klesnout nezaměstnanost na 5,2 procenta z loňských 5,5 procenta.

Ruská vláda předpokládá, že letošní hrubý domácí produkt (HDP) by se měl zvýšit o dvě procenta. Loni o 0,2 procenta klesl. Pro roky 2019 a 2020 vláda počítá stejně jako MMF s růstem 1,5 procenta.

Video: Miloš Zeman se baví s Putinem o likvidaci novinářů

Video placeholde
• Twitter.com