Výtky Bruselu pro nás nejsou závazné, vzkázala Varšava

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski Zdroj: Bundesministerium fur Auseres, Flickr.com (CC BY 2.0)

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski označil kritické hodnocení stavu polského právního státu od Evropské komise za neoprávněné a nezavazující. Řekl to jen pár hodin před plánovanou schůzkou s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou, která je v Polsku na oficiální návštěvě.

„Budeme s dokumentem zacházet jako s názorem, jako s návrhem, který nás k ničemu nezavazuje,“ uvedl šéf polské diplomacie v polském rozhlase. „Jaké právo má komise cokoli soudit?“ dodal.

EK poslala své kritické hodnocení Varšavě ve středu. První místopředseda EK Frans Timmermans při té příležitosti zdůraznil, že doufá v pokračování dialogu s polskou stranou.

Také náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański ve středu prohlásil, že Varšava je připravená s komisí o situaci jednat.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po výrazném vítězství v parlamentních volbách loni v říjnu učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. To vedlo Brusel k zahájení procedury, která nyní postoupila do formální fáze.

Federica Mogheriniová se dnes ve Varšavě již setkala s prezidentem Andrzejem Dudou, s nímž jednala zejména o přípravách summitu NATO, který se koná v červenci v Polsku.