Co s polskou vládou? Brusel jí poslal kritické zhodnocení

Polská premiérka Beata Szydlová

Polská premiérka Beata Szydlová Zdroj: CTK

Evropská komise poslala do Varšavy své kritické hodnocení stavu právního státu v Polsku, řekl po jednání komise řekl její první místopředseda Frans Timmermans. Dosavadní jednání s polskou stranou se sice podle něj odehrávala v konstruktivním duchu, ke změně neuspokojivé situace ale nevedla. Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro již označil názor komise za jednostranný a překvapující.

Varšava má nyní právo komisi do dvou týdnů odpovědět. Timmermans zdůraznil, že doufá v pokračování dialogu s polskou stranou. „Náš dnešní názor je nástroj, který, jak doufáme, pomůže soustředit dialog s polskou vládou na ty otázky, které podle našeho názoru musí být vyřešeny abychom se v Polsku dostali z krize mezi vládou a ústavním soudem,“ poznamenal místopředseda komise.

Timmermans připomněl tři základní problémy, které se komise s polskou vládou snaží od poloviny ledna vyřešit. Týkají se jmenování ústavních soudců, novely zákonů o ústavním soudu a ústavnosti některých nových zákonů, například mediální legislativy.

„Jsem překvapený a zarmoucený prohlášením Evropské komise, která vedla intenzivní rozhovory s polskou vládou,“ řekl Ziobro. „Je to jednostranný názor, který podává překroucený obraz, ačkoli Evropská komise ví, jaká je situace,“ dodal s tím, že komise měla možnost vidět, jak Varšava usilovala o kompromis.

Očekávání parlamentní většiny

Náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański podle Reuters prohlásil, že Varšava je připravená s komisí o situaci jednat. „Jsme nadále připraveni jednat o protikrizových scénářích, ale to neznamená, že můžeme souhlasit se všemi řešeními (navrženými komisí),“ řekl Szymański. „Musí být v souladu s očekáváními parlamentní většiny, a to je tou nejdůležitější věcí,“ dodal.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes nejprve na společné tiskové konferenci se slovenským premiérem Robertem Ficem otázku na krok komise vůči Polsku obešel odkazem na Timmermansovo vystoupení. „Musíme zajistit, že všechny vlády dodržují všechna pravidla. Ať mají velkou (parlamentní) většinu či ne,“ dodal ale o chvíli později s tím, že demokracie není jen vůlí většiny, ale týká se také občanské společnosti.

Fico byl ve své reakci zdrženlivý s tím, že nehodlá zasahovat do vnitřních věcí jiné země ani do vztahů institucí EU s takovým státem. Poznamenal jen, že v Polsku většina vzešlá z demokratických voleb realizuje svůj volební program.

Timmermans: Ještě jsme se nedostali na konec. Do bodu, kdy bychom řekli, přestaňme, věc je vyřešena

Timmermans dnes připomněl tři základní problémy, které se komise s polskou stranou snaží od poloviny ledna vyřešit. Týkají se jmenování ústavních soudců, novely zákonů o ústavním soudu a ústavnosti některých nových zákonů, například mediální legislativy.

Do další fáze tak nyní evropská exekutiva posunula vůbec poprvé využívaný mechanismus, v jehož závěru mohou teoreticky členské země EU na základě návrhu komise rozhodnout o tom, že Polsko zbaví hlasovacích práv. Takový vývoj je zatím velmi nepravděpodobný, ale například Maďarsko už dalo jasně najevo, že by podobný návrh vetovalo.

Timmermans dnes o dalším vývoji vůbec nechtěl spekulovat. Po svém nočním telefonátu s polskou premiérkou Beatou Szydlovou prý stále předpokládá, že obě strany jsou spolu v „konstruktivním dialogu“.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po výrazném vítězství v parlamentních volbách loni v říjnu učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. To vedlo Brusel k zahájení procedury, která nyní postoupila do formální fáze.

Komise chce prý Varšavě pomoci

Dosavadní Timmermansova jednání, která odstartovala v lednu, totiž zatím přes některé polské kompromisní návrhy zjevně k výsledku nevedla. Komise dnešním krokem hrozila už před více než týdnem, následovalo však nejdříve ještě jedno kolo diskusí.

„Ještě jsme se nedostali na konec. Do bodu, kdy bychom řekli, přestaňme, věc je vyřešena,“ poznamenal. Čím dříve se to podle něj podaří, tím rychleji se bude Polsko moci vrátit do své role „vedoucího člena Evropské unie“ v nynějších složitých časech.

Polský příspěvek k fungování EU by podle Timmermanse neměl být likvidován záležitostí, kterou by měly dokázat polské politické síly uspokojivě vyřešit „v relativně krátkém čase“.

Několikrát dnes místopředseda unijní exekutivy zopakoval, že komise nemá zájem vkládat se do vnitřní polské politické debaty, chce prý jen polské straně pomoci při hledání řešení. „Naším úkolem je zajistit vládu práva v souladu s evropskými smlouvami,“ poznamenal Timmermans.