Vyzyvatelem Merkelové by mohl být ‘socialista středu‘ Steinbrück

Peer Steinbrück

Peer Steinbrück

Koho postaví němečtí socialisté (SPD) v příštích volbách proti kancléřce Angele Merkelové? O tom se teď v Berlíně vedou velké diskuse. Dosud se mluvilo hlavně o úřadujícím předsedovi Sigmaru Gabrielovi a bývalém ministru zahraničí Frank-Walter Steinmeierovi. Teď na scéně přibývá další kandidát – někdejší ministr financí Peer Steinbrück. Oproti oběma zmíněným má velkou výhodu – těší se podpoře bývalého kancléře, stárnoucího Helmuta Schmidta, který je v Německu stále oblíbený.

„On na to má,“ řekl dvaadevadesátiletý Schmidt v rozhovoru pro časopis Spiegel. Tím „to“ myslel dovést sociální demokraty v roce 2013 k volebnímu vítězství a sesadit Angelu Merkelovou. Steinbrück totiž podle Schmidta v rámci SPD nepatří k levicovému křídlu. „A volby nebudou rozhodnuty na levém křídle, ale ve středu spektra,“ řekl Schmidt Spiegelu.
Oba politici, středový socialista Steinbrück a stárnoucí exkancléř Schmidt, spolu poté vystoupili v televizní talkshow Günthera Jaucha na stanici ARD. Pohled na Schmidta v tu chvíli evokoval staré časy: bývalý spolkový kancléř ve sterilním, moderním studiu kouřil jednu cigaretu za druhou, jak byl zvyklý za své vlády.

„On je jedním z těch, kteří vědí, o čem mluví,“ pěl na svého koně chválu Schmidt v prestižní talkshow. Steinbrück se jen pousmál a schoval se za diplomatickou floskuli, že otázku kandidatury si položí až tehdy, když ho o ni požádá šéf strany Gabriel. Dobře totiž ví, že straničtí funkcionáři, které jednou označil za „ubrečence“ ani soudruzi na levém křídle jeho ofenzivní rétoriku nemají zrovna rádi.

Ani po show ARD na sebe kritika nenechala dlouho čekat. „Nechápu, co měl tenhle ego-trip znamenat,“ řekl na adresu exkancléře šéf mladých sociálních demokratů Sascha Vogt. Do kultu Schmidta se opřel i Ralf Stegner, který patří uvnitř SPD k levicovému křídlu. „Kandidáti na kancléře u nás nejsou vyvoláváni a už vůbec ne vysloužilými politiky,“ řekl deníku Welt.
Samotný šéf Gabriel reagoval spíše opatrně, na podporu kohokoli má Schmidt podle něj „plné právo“. I podle Steinmeiera by byl Steinbrück schopným kandidátem. Kdo nakonec socialisty povede do voleb strana rozhodne až na konci příštího roku.