Washington se učí lákat přímé zahraniční investice

Washington

Washington Zdroj: ctk/AP

Rychle posilující dolar přiměl každou americkou firmu s mezinárodním přesahem počítat následky. Většina pozornosti se v poslední době soustředila na americké vývozce a mezinárodní obchod či na repatriaci zisků ze zahraničí – kvůli silnému dolaru si americké firmy domů přinesou o 20 procent méně než před půlrokem.

Existuje ale další úhel pohledu na vliv silné domácí měny a tím je obtížnější lanaření přímých zahraničních investic. Právě to si přitom Obamova administrativa vytyčila jako jednu z priorit. Tento týden se ve Washingtonu koná summit s názvem Select USA, jehož se zúčastní třináct stovek mezinárodních investorů. Přesvědčovat k investicím je budou i prezident Barack Obama či šéf Googlu Eric Schmidt.

Projekt Select USA vznikl teprve v roce 2011. Založil jej Jeff Immelt, bývalý šéf průmyslového konglomerátu GE. Immelt investorský summit založil prý proto, že mu snaha americké vlády lákat přímé zahraniční investice připadala příliš vlažná.

Přijaté zahraniční investicePřijaté zahraniční investice | E15

Americká ekonomika je dlouhodobě do velké míry soběstačná, a proto pro ni lákání zahraničních investic není zásadní. „V propagaci Spojených států jako investiční destinace nejsme tak dobří, jak bychom být měli,“ citovala agentura Bloomberg Stefana Seliga, bývalého bankéře, který nyní ve vládě dohlíží právě na propagaci Unie. Summit Select USA se letos koná teprve podruhé. Účastníci toho minulého investovali do projektů v 28 z 50 států federace sedm miliard dolarů.

Navzdory nepříliš dobré propagaci jsou Spojené státy nejoblíbenějším cílem přímých zahraničních investic, jejich podíl na souhrnném objemu ale výrazně slábne. V roce 2000 měly Spojené státy třetinový podíl mezi globálními příjemci přímých zahraničních investic, v roce 2013 to již bylo méně než pětina. Právě to chce vláda změnit. „Investoři po celém světě jsou ohledně růstu americké ekonomiky optimističtí, ale silná měna činí investování i přístup na americký trh složitější,“ uvedla pro Financial Times Nancy McLernonová, šéfka Organizace pro mezinárodní investice, která ve Spojených státech zastupuje zahraniční investory.