Westerwelle: Evropa není socialistická, jak tvrdí američtí republikáni

Guido Westerwelle

Guido Westerwelle Zdroj: profimedia.cz

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ve Washingtonu kritizoval americké republikány, kteří v rámci boje o nominaci do prezidentských voleb tvrdí, že evropské problémy způsobuje tamní socialismus. Republikáni varují, že chce Barack Obama v USA zavést "socialismus evropského střihu", který zemi zpustoší. "Socialismus jsme v Evropě - mimo jiné díky pomoci USA - překonali už před více než 20 lety," oponoval Westerwelle. To, jak republikáni představují EU, je podle něj "převážně karikatura".

Westerwelle ve Washingtonu akcentoval snahy Evropské unie o dlouhodobě stabilní řešení dluhové krize. K němu je ovšem zapotřebí provést strukturální reformy, prohlásil.

„My Evropané chceme dosáhnout stabilního a trvalého řešení krize kolem eura,“ citovala Westerwelleho agentura DPA. „Nevěříme, že je možné dluhovou krizi překonat tím, že jednoduše začneme tisknout peníze nebo že naděláme nové dluhy. Jsme přesvědčeni, že je třeba prosadit strukturální reformy,“ uvedl šéf německé diplomacie.

Rozhodující bude podle Westerwelleho hospodářský růst v Evropě. Německý ministr je ale toho názoru, že unie vyjde ze současných problémů silnější, než byla dříve.

Evropští představitelé usilují o přijetí smlouvy, která by zajistila rozpočtovou kázeň členských států eurozóny. Vznikající mezivládní dohoda by měla zvýšit dohled nad rozpočty zemí platící eurem, zavést automatické sankce za porušování fiskálních limitů a zakotvit do národních zákonů pravidlo o vyrovnaných rozpočtech. Cílem smlouvy je stabilizovat eurozónu, která se dostala do vážných problémů kvůli vysokým dluhům Řecka a dalších států.