WHO: Důkazů spojujících ziku s neurologickými nemocemi je víc

Komár tropický, přenašeč viru zika

Komár tropický, přenašeč viru zika Zdroj: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons

Počet důkazů, které spojují virus zika s neurologickými onemocněními v podobě mikrocefalie a Guillain-Barrého syndromu, se zvyšuje. Dnes to prohlásil zástupce generální ředitelky Světové zdravotnické organizaci (WHO) Bruce Aylward. V případě mikrocefalie je přerušen mozkový vývoj lidského plodu a Guillain-Barrého syndrom se projevuje obrnou svalstva.

„Od té doby, co byl v únoru kvůli ohrožení zdraví veřejnosti celosvětový stav nouze, nadále přibývají důkazy o možné spojitosti,“ řekl Aylward o podezřeních, že zika způsobuje neurologická postižení.

WHO dosud příčinnou souvislost oficiálně nepotvrdila, ale například Brazílie, která se s nákazou ziky potýká, případy mikrocefalie s virovou nákazou oficiálně spojuje.

Proti viru neexistuje žádný lék ani vakcína, několik nadějných očkovacích preparátů se ale vyvíjí. WHO ale nepředpokládá velké klinické testy dříve než za rok a půl.

WHO na začátku února vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Toto mimořádné opatření například umožňuje vyzvat státy bez případů nákazy, aby podnikly taková opatření, která by šíření viru zabránila. Nouzový mechanismus je mezinárodně závazný a je nástrojem nejen boje proti nemoci, ale i prevence a kontroly šíření nákazy.