WHO: Pokud svět rychle zareaguje, ebolou se nakazí jen desetitisíce lidí

Bruce Aylward a Valerie Amos

Bruce Aylward a Valerie Amos Zdroj: ctk

Virus smrtící eboly zabil v západní Africe 2461 lidí, tedy polovinu z 4985 nemocných. V nejnovější bilanční zprávě to oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Dosud se hovořilo o 2400 obětech a asi 4000 nakažených. Náměstek ředitele WHO Bruce Aylward řekl, že krize, jakou vyvolala ebola, se nedá srovnat s ničím v moderní době. "Netušíme, kam až ta čísla dospějí," řekl.

Podle Aylwarda jsou předchozí odhady, kdy se hovořilo o tom, že počet nakažených letos dosáhne 20 tisíc, zřejmě podhodnocené. Bude-li reakce světa ale dostatečně rychlá, bude podle nových odhadů možné udržet množství případů v řádu desítek tisíc.

OSN předpokládá, že nejvíc nemocných - asi 40 procent - bude v Libérii. Na Sierru Leona připadne 34 procent a na Guineu 16 procent případů. Počet nakažených by se měl koncem roku začít snižovat a od poloviny roku příštího by pak nemělo nových případů přibývat.

Na boj s ebolou bude zapotřebí miliarda dolarů

Na tiskové konferenci v Ženevě vystoupila také šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová a řekla, že na boj s ebolou je zapotřebí získat miliardu dolarů (21 miliard korun). „Je to mimořádná finanční výzva,“ řekla. Podle odhadů OSN žije v oblastech, kde je nejvíce nakažených, přes 22 milionů lidí. „Musíme zabránit zhroucení zdravotního systému“ v nejpostiženějších zemích, sdělila Amosová.

Těmito zeměmi jsou Libérie, Sierra Leone, Guinea a Nigérie. USA pošlou do Libérie 3000 vojáků s úkolem pomoci organizovat tamní zdravotní systém pro boj proti tomuto smrtelnému onemocnění. Mají vybudovat 17 zdravotnických zařízení specializovaných na léčbu eboly, školit zdravotníky v tempu 500 týdně a poskytnout také lůžka pro nemocné.

Americký prezident Barack Obama má detaily americké pomoci zveřejnit ještě dnes. Aylward řekl, že v Libérii je třeba se zaměřit na péči na komunitní úrovni, protože nové léčebné kliniky nebudou k dispozici týdny a měsíce. „Je naprosto nezbytné vytvořit podmínky, které umožní izolovat nemocné, takže nebudou moci nakazit ostatní,“ řekl k situaci v Libérii Aylward.