Wilderse čeká další soud, tentokrát za výroky o přistěhovalcích

Geert Wilders,

Geert Wilders, Zdroj: ctk

Nizozemská prokuratura se rozhodla soudně stíhat nizozemského protiislámského poslance Geerta Wilderse za podněcování k nenávisti, a to svými výroky vůči marockým přistěhovalcům. Wilders je terčem kritiky od března, kdy na setkání s voliči prohlásil, že se v zemi zasadí o snížení počtu přistěhovalců z Maroka.

„Méně, méně, méně,“ skandovali tehdy v Haagu Wildersovi stoupenci, když se jich Wilders zeptal, zda chtějí více, nebo méně Maročanů v tomto městě. „Postarám se o to,“ slíbil davu šéf PVV, který v minulosti provokoval především výpady proti muslimům a islámu.

Šéf parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), která vede v místních průzkumech veřejného mínění, bude obviněn z rasového urážení skupiny obyvatel a podněcování k diskriminaci a nenávisti, upřesnila prokuratura v prohlášení.

Státní prokuratura obdržela od obyvatel více než 6400 stížností a žalob na Wilderse a nyní dospěla k závěru, že porušil zákon. „Politici (v Nizozemsku) mohou díky svobodě projevu zajít ve svých prohlášeních daleko, ale tato svoboda končí, když jde o zakázanou diskriminaci,“ vysvětlila prokuratura.

Wilders kritiku odmítá

Wilders reagoval na oznámení prokuratury prohlášením, v němž vyjádřil přesvědčení, že miliony lidí smýšlejí jako on. „Úřady by se měly zaměřovat na přívržence džihádu (islámské svaté války), a nikoli na mě. PVV je nejsilnější stranou v průzkumech a elitě se to zjevně nelíbí,“ řekl politik. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že odsouzen nebude. V roce 2011 čelil podobnému obvinění za srovnávání islámu s fašismem a za výzvy k zákazu koránu. Nakonec byl ale zproštěn viny.

Kvůli výroku o Maročanech se hned stal v zemi terčem bezprecedentní vlny kritiky a žalob. Několik významných členů PVV dokonce stranu kvůli tomu opustilo. Po rozruchu kolem Wildersova výpadu vůči obyvatelům marockého původu, kterých v Nizozemsku žije kolem 370 tisíc, PVV přišla i o některé voliče. Byla předtím favoritem pro květnové volby do Evropského parlamentu, ale nakonec v Nizozemsku skončila až na třetím místě.

Wildersova slova na adresu Maročanů vzápětí odsoudil i premiér Mark Rutte a řada dalších politiků. „Wilders skutečně překročil meze a měl by se za to stydět,“ uvedlo v otevřeném dopise vedení soukromé televizní stanice RTL.

Wilders veškerou kritiku odmítl. „Neřekl jsem nic špatného, ničeho nelituji a nikomu se za nic omlouvat nebudu,“ prohlásil na jaře kontroverzní politik.

Wilders lákal i Klause