Wulffa nahradí Gauck, podporuje ho vláda i opozice

Joachim Gauck

Joachim Gauck Zdroj: profimedia.cz

Německá vládní koalice a dvě nejsilnější opoziční strany nominují na prezidenta bojovníka za občanská práva v bývalé NDR Joachima Gaucka. Oznámila to včera večer kancléřka Angela Merkelová. Gauckovo zvolení je tak jisté, neboť tyto strany disponují absolutní většinou hlasů ve Spolkovém shromáždění, které německého prezidenta volí.

Na nominaci dvaasedmdesátiletého pastora a bývalého vedoucího úřadu pro dokumentaci činnosti někdejší východoněmecké tajné policie Stasi se vládní koalice se sociálními demokraty (SPD) a Zelenými dohodla po horečnatých víkendových jednáních po páteční rezignaci dosavadní hlavy státu Christiana Wulffa. Ten funkci složil pod tíhou série afér z doby, kdy byl premiérem spolkové země Dolní Sasko a kvůli nimž čelil podezření ze zneužití postavení.

Cestu ke Gauckově kandidatuře otevřela změna stanoviska křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Merkelové, kteří se až do dnešního podvečera jeho nominaci bránili. Gauck se v posledním souboji o prezidentské křeslo v roce 2010 o něj ucházel proti Wulffovi. Ten respektovaného teologa tehdy díky vládní podpoře porazil, ale až ve třetím kole volby a od té doby jsou podle pozorovatelů vztahy mezi Gauckem a Merkelovou, také bývalou východní Němkou a protestantkou, napjaté.

Při včerejším oznámení jeho nominace ho však kancléřka vyzdvihla jako „opravdového učitele demokracie“. „Jsem si jistá, že tento muž nám může dát důležité impulzy pro výzvy naší doby i budoucnosti, pro globalizaci, řešení mezinárodní dluhové krize a další,“ uvedla na adresu Gaucka.

Ten ocenil, že se na jeho jméně dohodly všechny demokratické parlamentní strany. Za svůj hlavní úkol v úřadě označil vést Němce k odpovědnosti, která je spolu s otázkou svobody a bojem za ni Gauckovým nejčastějším tématem.

Designovaný prezident už při svém prvním veřejném vystoupení po oznámení nominace sršel svým typickým vtipem. Upozornil, že není žádný superman, který všechno dokáže, a novinářům přiznal, že před ně přichází neumytý, protože mu Merkelová zavolala ve chvíli, kdy seděl v taxíku.

Kancléřka už v pátek krátce po Wulffově demisi oznámila, že nový prezidentský kandidát by měl vzejít z dohody vládní koalice s SPD a Zelenými. Obě opoziční strany se postavily znovu za Gaucka, který se těší i velké popularitě u veřejnosti. Podle průzkumu pro dnešní vydání nedělníku Bild am Sonntag by si ho jako hlavu státu přálo 54 procent Němců. O víkendu ho překvapivě jednoznačně podpořili také vládní liberálové (FDP), což dočasně vyvolalo napětí v koalici.

Agentura Reuters i několik německých serverů připomněly, že souhlas Merkelové s Gauckovou kandidaturou znamená její přiznání, že před dvěma roky udělala nominací neúspěšného Wulffa chybu. Pokud by však tuto uznávanou osobnost neakceptovala, vyvolalo by to pravděpodobně politický neklid v zemi, což kancléřka kvůli nutnosti řešit dluhové problémy v eurozóně nemohla nyní potřebovat.

Spolkové shromáždění tvořené více než 1200 poslanci a zástupci regionálních parlamentů musí nového prezidenta zvolit nejpozději do 18. března.

Dolnosaský expremiér měl vlivné přátele. A uměl žít

Začalo to provalením dílčích provinění, skončilo hromadou nařčení. „Bránil se všemi silami. Aféry a aférky přesto neustál,“ napsal deník Financial Times Deutschland, který vypracoval seznam hříchů Christiana Wulffa.

Dobojováno. Christian Wilhelm Walter Wulff (52, CDU), na snímku zachycený jako karnevalová figurína, je německý politik a právník.
V prezidentském úřadu byl od 30. června 2010 do 17. února 2012. „Události uplynulých dní a týdnů ukázaly, že důvěra (v mou osobu) je trvale poškozena. Z tohoto důvodu není možné, abych vykonával tento úřad, jak se sluší a patří,“ pronesl v pátek v rezignační řečiDobojováno. Christian Wilhelm Walter Wulff (52, CDU), na snímku zachycený jako karnevalová figurína, je německý politik a právník. V prezidentském úřadu byl od 30. června 2010 do 17. února 2012. „Události uplynulých dní a týdnů ukázaly, že důvěra (v mou osobu) je trvale poškozena. Z tohoto důvodu není možné, abych vykonával tento úřad, jak se sluší a patří,“ pronesl v pátek v rezignační řeči | reuters

Půjčka od Geerkensových

Prezidentův pád odstartovalo odhalení, že v roce 2008 dostal půlmilionový úvěr na dům v Großburgwedelu. Informoval o tom 13. prosince 2011 deník Bild. Půjčku poskytla Wulffovi manželka podnikatele Egona Geerkense Editha. Geerkens Wulffa často odprovázel na služebních cestách. Na nátlak opozice připustil prezident morální selhání a ujistil, že žádný z jeho přátel v době jeho vlády v Dolním Sasku (2003 až 2010) neměl jakékoli výhody.

Úvěr od BW-Bank

Aby bylo možné „výpomoc“ od Geerkensových splatit, vzal si Wulff v březnu 2010 komerční úvěr u BW-Bank s příznivým úrokem 0,9 až 2,1 procenta. V prosinci 2011 ho přeměnil v dlouhodobou hypotéku. Kritice čelil tvrzením, že šlo o zcela běžný úvěr, o jaký si mohl zažádat každý. Banka se stala terčem zájmu médií, státní zastupitelství vyšetřování nezahájilo.

Výhrůžky Bildu

Po informaci, že Bild chystá zveřejnění půjčky od Geerkensenových, zanechal Wulff vzkaz pro šéfredaktora Kai Diekmanna. Redaktorům pohrozil právními důsledky a varoval před válkou s nakladatelstvím Springer. V televizním interview se omluvil, zveřejnění nahrávky odmítl. Výhrůžky zanechal i v mailboxu šéfa Springera Matthiase Döpfera.

Glaeseker a Schmidt

Bývalý prezidentův mluvčí Olaf Glaeseker čelí podezření, že se nechal uplácet dovolenými od event manažera Manfreda Schmidta. Šlo zejména o akce z řady „Severojižní dialog“, která Schmidt pořádal pod Wulffovou záštitou. Jednu takovou akci podpořila dolnosaská zemská vláda najmutím studentů a bezplatnými kuchařskými knihami, Wulff o tom prý nevěděl.

Dovolené a letenky

Wulff zveřejnil přehled svých dovolených, kterých se zúčastnil jako host podnikatelů. Na seznamu je šest adres. V roce 2009 letěla rodina Wulffových na Vánoce do Ameriky, před odletem je šéf Air Berlin Joachim Hunold „překnihoval“ do první třídy. Totéž se přihodilo o rok dříve při cestě s Lufthansou do Miami. Předloni Wulffovým zaplatil pobyt v Mnichově výrobce marmelád Zentis. Nedlouho předtím vystoupil Wullf na výroční konferenci tohoto podniku.